top of page

Kaj imajo skupnega Lado Leskovar, Perica Jerković in Balkan Boys?

Spektakel Jugonostalgija, jasno! Že to soboto nas čaka vrhunski zaključek Festivala Celjski grad, ki ga organiziramo KŠOCevci v sodelovanju s Hišo kulture Celje in Zavodom Celeia Celje. Če še vedno niste čisto prepričani, ali bi res to krasno soboto izkoristili za grajski koncert s humornim povezovalnim programom, v nadaljevanju tega prispevka hitro preverite nekaj dejstev o naših nastopajočih.

Lado Leskovar

...ali tudi Vladimir Leskovar je slovenski pevec in igralec, pa tudi novinar in urednik v častitljivih letih, ki mu jih na videz nikoli ne bi pripisali. Gospod ni le šarmanten na pogled, ampak ima v svojem rezimeju več kot 300 popevk in šansonov ter nastopov v številnih filmih in gledaliških predstavah. Ne le, da je za svoja dela prejel kar nekaj nagrad, v času “stare Juge” je leta 1967 celo nastopil na Evroviziji, kjer nas je zastopal s pesmijo Vse rože sveta. Še ena zanimivost je, da njegov repertoar zajema tudi pesmi slovenskih pesnikov.

O svojem življenju je izdal tudi knjigo, zato verjamemo, da nima le dosti zapeti, ampak tudi povedati. Tako zanimivega in vsestranskega moža, ki je od leta 1998 slovenski ambasador UNICEF-a in je leta 2009 prejel Ježkovo nagrado za življensko delo, je sigurno nujno spoznati v živo!

Nastop Lada Leskovarja na Evroviziji leta 1967

Perica Jerković

Komik s primorske, rojen v Derventi, ki Slovenijo navdušuje že dolga leta. Se kdo še spomni njegovega prve najbolj odmevne komične predstave Rojen v Jugi? Kmalu so ji sledile še mnoge, saj je v Kopru v času pred Facebookom že pričel s Stand-up večeri, kjer je bil smeh od začetka do konca vedno prisoten. Kot pribežnik iz vojnega območja se zaveda resničnosti najkrutejših posledic zgodovine (ki se v mnogih deželah še vedno odraža), a svoje lahkotno zabavanje občinstva kljub temu večinoma usmerja v vsakdanje življenje od banalnih dogodkov do prisrčno resnicoljubnih analitičnih pogledov na različne faze življenja od prve ljubezni do prvega otroka, pa tudi drugih vsakdanjih življenjskih "zapletov", ki jih črpa iz lastnih izkušenj.

Obvladovanje zgodovine stand-upa mu omogoča, da svoje predstave povzdigne na povsem novo raven. Stvari, ki se jih zavedamo vsi, a jih nikoli ne upamo reči na glas, pove na tako zabaven način, da nam hitro olajša občutke sramu, ki jih zamenja zavedanje, da smo vsi krvavi pod kožo in da se je v trenutkih, ko nam res ni enostavno in bi najraje znoreli ali se smilili samim sebi, mogoče res najbolje nasmejati. Da boste razumeli, kaj vam hočemo povedati, si le oglejte spodnji video.

Perica Jerković - StendAp 1. Del

Balkan Boys

Vrhunski glasbeniki s Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani svoja občinstva že deseto leto navdušujejo z etno-folk balkansko glasbo, ki z ritmiko in melodiko kar sama premakne poslušalce k poplesavanju in pozibavanju. Profesionalno izučena glasbena zasedba zajema naslednje člane:

  • Rok Nemanič - vokal, trobenta

  • Andrej Štrekelj - trobenta

  • Tomaž Zevnik - klarinet

  • Matija Marion - saksofon

  • Emir Ibrakić - kitara

  • Nejc Poljanec - harmonika

  • Ilj Pušnik - bas in kontrabas

  • Uroš Nemanič - bobni

Z ritmi rumbe, skaja, gipsyja, swinga, reggaeja nas bodo popeljali v balkansko glasbo, ki ji dajejo čisto svoj inovativen pridih, kot si lahko ogledate tudi v videu.

Balkan Boys - Oj mala

Sedaj ko veste, da si bo sobotni spektakel res zaslužil ta naziv, le preverite, če so karte še na voljo. Dobite jih lahko na Eventimu ali v TICu na Glavnem trgu v Celju.

Viri:

Comments


bottom of page