top of page

Kaj je Evroštudent in zakaj je dobro, da sodelujemo vsi

Evroštudent ali Eurostudent, kot se imenuje mednarodno, je informacijska platforma, kjer se zbirajo in objavljajo informacije o socialno-ekonomskem stanju študentov v Evropi. Redne raziskave z anketiranjem v članicah služijo preverjanju demografskih značilnosti študentske populacije, socialnega ozadja, dostopnosti in načinov študija, časovne in finančne obremenitve, načrtovane prihodnosti terciarnega izobraževanja, zaposlitve in plačanega dela ter drugih študentskih finančnih virov in porabe teh virov, bivalnih razmer in mobilnosti.

Posnetek zaslona aplikacije za prikaz statističnih podatkov eurostat.eu

Zbiranje in uporaba statističnih podatkov

Statistične podatke je na takšni ravni smiselno voditi že s stališča vpogleda v stanje študentov tako pri nas kot v članicah EU in prostorske pa tudi časovne primerjave po posameznih kriterijih. Raziskave Evroštudent potekajo periodično v vseh državah, kjer delujejo organizacije, ki podatke pridobivajo. Pri nas je za zbiranje statističnih podatkov za bazo Eurostudent zadolženo MIZŠ.

Kako poteka raziskava Evroštudent, vir: MIZŠ.

Zbrani in obdelani podatki so na voljo vsem. Najdete jih na portalu Eurostudent in enostavno brskate po bazi. Na levi izbirate parametre, medtem ko vam na desni spletna aplikacija iz podatkov izrisuje grafe.

Primer prikaza podatkov o študentskih migracijah

Da bo še enostavneje, smo pripravili primer grafičnega izrisa podatkov, ki so trenutno iz leta 2016 (nazadnje se je baza posodobila 2017). Lotili smo se teme študentskih migracij in torej najprej na levi s spustnega menija “select topic” izbrali “demographics” in potem “subtopic” “Migration and education background of students”. Ker nas je zanimala predvsem primerjava naše in sosednjih držav, smo iz menija “select countries” izbrali Slovenijo in naše 4 sosede. Pri “Focus Group” smo pustili vse študente. Vi pa lahko pri svojih raziskavah delite glede na starost, spol, vrsto študija in nekatere kazalnike kakovosti študentskega življenja.

Po kliku na puščico v desnem zgornjem vogalu grafa, ki sugestira prenos, smo izbrali slikovni format in, voila(!), graf se je narisal kar sam. Če podatke potrebujete za strokovno delo, ne skrbite, saj jih lahko prenesete tudi v preglednici za nadaljnjo obdelavo v excellu.

Izvoz slike s prikazom podatkov v grafični obliki

Prispevajte tudi svoje podatke!

Res je, da nas vsi "strašijo" z varstvom osebnih podatkov, a tukaj se vam ni treba bati. Anonimne ankete te vrste so ustrezno “zakodirane” in zato vaših podatkov z vašim imenom v bazenu drugih morebitni zlonamerni hekerji ne bodo povezali. Vprašanje pa je tudi, kako bi se sploh lahko z njimi okoristili. Vsekakor pa bodo podatki koristili vsem, ki nas zanima dobrobit družbe in se osredotočamo na družbeni položaj mladih, predvsem študentov v terciarnem izobraževanju.

Vabljeni, da svoje odgovore oddate na že sedmi (VII) raziskavi EVROŠTUDENT, ki jo najdete na povezavi anketne aplikacije 1ka. Anketa traja približno 30 minut in bo na voljo do 15. 6. 2019.

Comments


bottom of page