top of page

Kaj lahko sami doprinesemo k izboljšanju položaja študentov

Že pred poletjem smo s pomočjo predsednika državnega zbora študentje vložili predlog zakona, s katerim bi uredili naše pravice. Kmalu za tem smo še zbrali več kot 16.000 podpisov podpore. Pa je to res največ, kar lahko naredimo?

Študentje bi morali po besedah mnogih biti nosilci prihodnosti, intelekt mlade generacije, življenja polni in sveži, pripravljeni in vključeni v aktivno sodelovanje pri oblikovanju sveta, ki ga bomo pustili našim zanamcem. Po drugi strani pa ti isti pravijo, da nam sistem to onemogoča oziroma nas pri tem precej omejuje. Pravijo tudi, da smo morda preveč pasivni, živeči v svojem svetu … Zato je morda čas, da malce premislimo, kaj je tisto, kar lahko naredimo.

Prvi korak je, da izkoristimo svoje pravice. Študirajmo! Pridobimo štipendijo! Poskrbimo za pravočasno prijavo v študentske domove in uredimo si subvencionirano prehrano ter prevoz. To so osnovne stvari, ki nam takorekoč pripadajo, saj so nam jih izborili že naši predhodniki. Mi moramo le poskrbeti, da bodo ostale tudi študentom, ki prihajajo za nami.

Nekaj, za kar bi morali skrbeti vsi, ne le študentje, pa je realen občutek za družbo in svet okrog nas samih. Kam gre vse skupaj? Ali se pripravlja kakšen hud socialno-ekonomski preobrat? Kaj sploh podpisujemo, ko nam pod nos potiskajo obrazce za oddajo podpore?

Ali vemo, da nas v obstoječem sistemu čaka precej ameriška prihodnost? Pa ne mislimo toliko tiste pozitivne plati kovanca o priložnostih. Kajti priložnosti nikoli ne dobimo vsi, ne glede na to, kaj pravijo mantre izjemnih motivacijskih govorcev. Včasih se zdi, kot da se sploh ne zavedamo privilegijev, ki nam jih prinaša socialna država. Dokler pa se ne zavedamo teh, pa ne moremo videti, kako nam jih iz dneva v dan odtegujejo …

Kajti v tem trenutku nam je res fajn. Zato spremljajmo in opazujmo - pa tudi ukrepajmo, ko bo treba kaj storiti v smeri, da tako tudi ostane. Na srečo imamo v sklopu vseh privilegijev tudi društva, klube in študentske organizacije, ki govorijo v našem imenu in skrbijo, da tisto, kar nam pripada, tudi pride do nas. Na nas pa je, da naredimo tisti korak iz varnega objema lastnega sveta, odpremo oči in se zavemo, kje smo, kam gremo, kam bi radi šli in kaj lahko k temu pripomoremo.

Imaš status študenta in stalno prebivališče v celjski občini? Potem te vabimo, da se nam pridružiš. Da boš še bolj na tekočem in še bolj “v akciji”. :)

Comments


bottom of page