top of page

Kaj mora študentom zagotavljati zasebni študentski dom?

Informativni dnevi so za nami, kar je odločen pokazatelj nezadržnega približevanja novega študijskega leta. Ste se že odločili, kam greste? Kaj pa, kje boste bivali? Ne le, da bivanje pri zasebniku s subvencijo pomeni manj stroškov, ampak tudi zagotavlja določene standarde, ki jih javni razpis za izbiro študentskih domov zahteva od ponudnikov. Kateri so, si poglejmo v nadaljevanju prispevka.

Študentsko bivanje ne pomeni nujno odločitve med javnim študentskim domom in klasičnim najemom stanovanja. Obstaja tudi “vmesna” različica, to je subvencionirano bivanje pri zasebnikih. Postopek je podoben kot pri prijavi v javne študentske domove (ob odprtju se prijavite preko javnega razpisa, le da izberete ustreznega ponudnika).

Javni razpis za izbiro zasebnih študentskih domov za študijsko leto 2019/2020 je objavljen

Ministrstrstvo za izobraževanje, znanost in šport je že objavilo javni razpis za vse zasebnike, ki imajo pri pristojnem organu registrirano dejavnost študentskih domov. Gre torej za zasebne zavode in druge pravne osebe ter samostojne podjetnike, ki študentom nudijo urejeno bivanje, za to pa lahko zagotovijo subvencijo in posledično študentom ponudijo nižje stroške bivanja.

Prijava postavlja zahteve za zasebnike, ki nudijo študentsko subvencionirano bivanje

Zasebni študentski domovi morajo za prijavo na razpis študentom zagotavljati ustrezen standard bivanja, ki vključuje sobo, skupne in pomožne prostore po sanitarno-tehničnih predpisih, vse potrebne inštalacije za kakovostno bivanje (poleg vode, elektrike, ogrevanja tudi internetno povezavo), poleg tega pa še možnost kuhanja in posteljno perilo. Skrbeti morajo tudi za red in čistočo ter v primeru subvencioniranega bivanja študenta z otrokom ponuditi ustrezne prostore.

Za zasebni študentski dom lahko kandidira ponudnik s 7 ali več ležiščih, z oddajo vloge pa se zavežejo k objavi v skupnem razpisu za sprejem in podaljšanje bivanja ter da bodo študentom ceno bivanja zmanjšali za subvencijo.

Ministrstvo je za študijsko leto 2019/2020 za takšne domove predvidelo 134.400,00 eur sredstev oz. 350 ležišč, s katerimi želijo povečati bivalne zmogljivosti za študente. Pri tem načrtujejo, da bo 90 % sredstev šlo znanim ponudnikom, ki imajo pogodbo z Ministrstvom sklenjeno že od prej, subvencijo za ostalih 35 ležišč pa bodo razdelili med nove prijavitelje.

Zasebni študentski domovi imajo čas za prijavo še do 1. 3. 2019, rezultati odpiranja pa bodo znani v roku 45 dni od datuma odpiranja, to je 4. 3. 2019.

Comentários


bottom of page