top of page

Kaj nam je prinesel maj in z njim ZUPŠ-1?

Prvi učinki ZUPŠ-1 so že tukaj. Študentsko prehrano že sedaj lahko koristimo od 7. do 22. ure, junija pa se upravičencem obeta prvo povišanje izplačila državnih štipendij. Še več o pomembnejših izboljšavah položaja študentov v Sloveniji, ki jih prinaša zakon, preverite v nadaljevanju prispevka…

Vir slike: Unsplash


Subvencionirana študentska prehrana


Mnogi ste verjetno že opazili, da je po novem za izkazovanje istovetnosti ob koriščenju študentske prehrane dovolj že študentska izkaznica s fotografijo. “Na bone”, kot smo temu rekli pred leti, ko sistem subvencionirane prehrane še ni bil digitaliziran, lahko po novem jemo od 7. ure zjutraj pa vse do 22. zvečer.


Štipendije


Dvig državne štipendije za 5 % lahko upravičenci pričakujete že z junijskim izplačilom. Dolgoročno pa se bo ta zvišala za 10 % glede na letošnjo aprilsko s prihodnjim letom, čez dve leti pa bo povišanje (še vedno glede na april 2022) 20 %. Še ena dobra novica za kadrovske štipendiste pa je, da pri izračunu upravičenosti do socialnih ugodnosti višina kadrovske štipendije do minimalne plače ne upošteva. Enako velja za študentsko delo.


Status


Po prejšnji zakonodaji je bilo glede statusa študenta kar nekaj ne povsem logičnih “pasti”, v katere smo padli, če nismo dobro preverili pogojev. Sedaj jih je dosti odpravljenih, med njimi: če se pred zaključkom študijskega leta prepišemo, status še vedno obdržimo. Kar je še pomembneje, status lahko študenti višjih šol obdržijo do konca študijskega leta tudi, če prej diplomirajo.


Študentsko bivanje


Dobro kaže tudi glede bivanja študentov v študentskih domov. Dolgoročen načrt je, da bi se sredstva za obnovo in gradnjo študentskih domov povišala za 5 milijonov evrov.

Comments


bottom of page