top of page

Kaj pa če mi ni uspelo priti na želen faks?

Letos je na prvi rok uspelo na izbrane fakultete priti 11123 od 15155 študentov. Kar je 73 % vseh, ki so se vpisali na prvem roku. Ste padli med tiste osmoljence, ki se jim je ponesrečilo? In se sprašujete, kaj sedaj? Prvi korak je, da nadaljujete z branjem ...

Na nekatere programe rednega študija je pri nas res težko priti. Lahko da so pogoji zelo zahtevni ali pa naval velik. Pač, se zgodi. Ostaja le vprašanje, kako reagirati.

Kaj naj naredim, če mi ni uspelo priti na želen faks?

Izbira fakultete je na nek način izbira prihodnosti - v kolikor se niste poklicno usmerili že v srednji šoli. Zato je pomembno, da se vpišete tja, kamor vas res vleče. Kljub temu pa spodletel prvi vpis ni nujno usoden, zato si vzemite nekaj časa, preden se odločate naprej in dobro preverite, katere alternative imate na voljo. Da boste to lažje storili, naj vas opozorimo na nekaj malenkosti, na katere je dobro, da ste pozorni.

1. Druga prijava pravkar poteka. Ste svojo že oddali? Rok za prijavo je 29. 8. 2017.

2. Pred prijavo si oglejte razpisana prosta mesta za 2. prijavni rok.

3. Med študijem se lahko po novem prepišete samo enkrat, zato dobro izberite.

4. Če se boste najprej vpisali v program, ki vam ni tako blizu, preverite, katere izpite morate dodatno opraviti za prekvalifikacijo v tistega, ki ste ga želeli. Morda se poskusite vpisati v 2. letnik.

5. Če “pavzirate” - torej niste vpisani na fakulteto - nimate nobenih študentskih bonitet, kot so subvencionirano bivanje, vozovnica, prehrana, pa tudi sami morate plačevati zdravstveno zavarovanje in, kar je najhuje, ne morete biti člani KŠOC in koristiti vseh ugodnosti!

6. Nekateri se odločijo počakati pa poskusiti znova na prvem roku v naslednjem študijskem letu. Če ste se tudi vi, je to idealna priložnost, da najdete kakšno zaposlitev. V vsakem primeru pa se vam splača vpisati na zavod za zaposlovanje in zaprositi za socialno pomoč, ki krije tudi zdravstveno zavarovanje.

7. Razmislite o vpisu na tuje fakultete - nekatere države nudijo štipendije, druge pa posojila, s pomočjo katerih lahko uspete.

8. Izkoristite kakšno priložnost za neformalno izobraževanje.

9. Tudi če se vpišete na fakulteto, ki vam ni najbolj pri srcu, ne skrbite. Karierno usmeritev lahko spremenite tudi skozi praktično delo.

10. Pri odločitvi sledite srcu in ne popustite pritiskom okolja. Konec koncev gre za vas in za vašo prihodnost.

Comentários


bottom of page