top of page

Kaj pomeni, če so me starši prijavili kot vzdrževanega člana?

Dohodnina. Davki. Davčni uradi. Same težke besede, ob katerih nas kar srh spreleti. Pa ni potrebe, da bi bilo tako. Če smo dobro obveščeni, ni razloga za paniko ali dvom. Važno je, da se pozanimamo, izobrazimo in spoznamo, kaj in kako postopati, da bomo z dohodnino tudi pri letošnjem obračunu kar najbolje "zvozili".

V letu 2017 smo za vas pripravili dohodninski slovar za študente, lani smo se osredotočili na sam izračun dohodninske osnove in predstavili še, kaj za dohodnino pomeni obvezna praksa. Letos pa smo KŠOCevci za vas pripravili poseben prispevek, ki se osredotoča na študente kot vzdrževane člane ter na posledice, ki jih takšna dohodninska prijava prinese s seboj.

Študent kot vzdrževan član

Starši kot vzdrževanega člana lahko prijavijo svojega otroka “od 18. do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in ni zaposlen ter ne opravljanja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana.” (vir: e-davki)

Če vas starši torej prijavijo kot prvega otroka, to pomeni, da njihova letna olajšava zraste za 2.436,92 evrov. Za vsakega naslednjega prijavljenega otroka je olajšava višja, zato je bolj smiselno, da si starša razdelita vse olajšave na pol in tako en kot drug prijavita vse otroke. Običajno pa je, da olajšava bolj koristi, če si jo pripiše starš z višjimi prihodki.

Kaj pa to pomeni za študenta samega?

To pomeni, da je vaša olajšava omejena le na posebno študentsko olajšavo, ki znaša 3.302,70 €. V kolikor te namreč kot vzdrževanega člana prijavijo starši, izgubiš svojo splošno olajšavo, ki se obračunava po standardni lestvci.

Še eno pomembno dejstvo, ki ga velja upoštevati pri uveljavljanju pravic do olajšave, je, da vas starši lahko uveljavijo na dva načina: mesečno ali letno (ob koncu leta za nazaj). Zato je v primeru, da vaši starši olajšavo že koristijo, vi pa ste kasneje ugotovili, da bi raje sami obdržali svojo splošno olajšavo, bodo starši morali prejet denar vrniti. Res pa je, da se na ravni gospodinjstva včasih tudi to bolj splača, sploh če ste preko študenta delali veliko več in vaši prihodki presegajo tiste, ki jih še pokrije posebna študentska olajšava.

Zato je tudi dobro, da se dohodnino načrtuje v naprej - a ker nikoli ne vemo, kdaj nas doleti kakšna dobra priložnost za zaslužek, je to zelo težko. Vedno pa se splača pred samim dokončnim plačilom dohodnine preveriti, komu in kako bi se najbolj izplačalo uveljavljati katere olajšave. In če ste 5. 2. 2019 zamudili prijavo vzdrževanih članov (ali če so vas starši prijavili in se kasneje premislite), še ni prepozno. Le počakati morate na informativni izračun, na katerega se še lahko pritožite. Sicer se potem tudi povračilo dohodnine zamakne, a vendar jo še vedno lahko dobite.

Comments


bottom of page