top of page

Kako bodo posledice epidemije vplivale na štipendijske pogodbe?

Druga polovica šolskega oziroma študijskega leta je bila pestra tudi z vidika izpolnjevanj pogodbenih obveznosti prejemnikov različnih štipendij. Kaj se bo zgodilo z državno, Zoisovo in kadrovskimi štipendijami v naslednjem letu, je zanimalo tudi nas. Preverite, kaj nam je uspelo ugotoviti …

Vir slike: Unsplash

Ukrepi, povezani z epidemijo, se lahko poznajo tudi na našem študijskem oz. šolskem uspehu in prinašajo različne nevšečnisti za pridobivanje ali tudi vračanje štipendije. Izredne razmere pa pomenijo določene olajševalne okoliščine tako za ene kot za druge. Kakšne so in kako jih lahko izkoristimo, je odvisno od vrste štipendije, ki jo prejemamo.

Za državne štipendije je bistvena sprememba v primeru neuspešnega zaključka šolskega/študijskega leta to, da za leto 2020/21 velja mirovanje štipendije. Če se torej ne boste uspeli vpisati v višji letnih ali izobraževanja zaključiti, v naslednjem letu ne boste pridobili štipendije. Lahko pa tisti, ki že imajo dogovor o vračanju štipendije, tega podaljšajo za eno leto, če vložijo ustrezno vlogo na CSD oz. SRIPS.

Za kadrovske štipendije veljajo enaki pogoji kot za državne, le da je prišlo še do drugih ukrepov. Štipendisti se lahko zaposlijo že pred zaključkom študija, ki ga sedaj morajo končati ne v 6, ampak v 18 mesecih od zaposlitve. Če delodajalec štipendistu ne more zagotoviti prakse ali mora odpovedati pogodbo o zaposlitvi in so razlogi za to posledice epidemije, sredstev ni potrebno vračati. Lahko pa pride tudi do zamika izplačil štipendije zaradi enakih vzrokov, če se delodajalec in štipendist tako dogovorita.

Pri kandidatih za Zoisove štipendije se za naslednje leto kot posebni dosežek štejejo dosežki iz predhodnih let (2017/2018 in 2018/2019), saj so mnogi učenci in dijaki v tem šolskem letu zaradi odpovedi dogodkov, kot so tekmovanja, ostali brez možnosti dokazovanja osebnih dosežkov. Razen pri objavljenih raziskovalnih nalogah veljajo le te, ki so bile objavljene v letih 2018/19 in 2019/20. Uveljavljate lahko tudi izjemne dosežke, ki ste ali bi jih v letu 2019/20, če ustreza ravni izobraževanja.

Comments


bottom of page