top of page

Kako je pri nas urejeno zdravstvo za študente

Zdravstveno zavarovanje, študentske ambulante, sistematski pregledi … vse na enem mestu! Pripravili smo pregled najpomembnejših elementov zdravstva za študente Republike Slovenije ter dodali še povezave na obsežnejše dokumente in strani za vse, ki bi znanje na to temo želeli še poglobiti ali razširiti. Vabljeni k branju!

Prihaja zima. Veter že brije, namesto da bi nas nežno božal in večeri že dišijo po snegu. To je čas, ko so na pohodu tudi virusi in bakterije, še posebej invazivni v prehodnem obdobju, ko temperature padejo in naš organizem še ni dobro pripravljen na mraz in njegove jesensko-zimske spremljevalce. Zato je kot naročeno, da si ogledamo, kako študente pri zdravju podpira tudi formalno slovensko zdravstvo.

Zdravstveno zavarovanje

Študentje s statusom imamo pravico do brezplačnega osnovnega in dodatnega (oz. dopolnilnega) zavarovanja. Do 26. leta oz. do konca septembra tistega leta, v katerem dopolnimo 26 let, smo zavarovani preko staršev in moramo na ZZZS enostavno le dostaviti potrdilo o vpisu. Ko to mejo presežemo, pa si brezplačno zavarovanje (osnovno in dodatno) uredimo na centru za socialno delo z Vlogo za uveljavljanje pravic do javnih sredstev. V kolikor smo do socialne pomoči upravičeni (tudi če zanjo ne zaprosimo), nam zdravstveno zavarovanje pokrijejo javna sredstva.

Sistematski pregledi

V prvem letniku prve bolonjske stopnje je preventivni sistematski pregled za vse študente obvezen. Vabilo običajno dobimo preko fakultete oz. univerze in se ga udeležimo pri pooblaščenem zdravstvenem zavodu, ki so za to dejavnost pooblaščeni - ne moremo ga opravljati pri osebnem zdravniku. Preventivni pregled bi se naj ponovil v 4. letniku študija oz. v 1. letniku 2. bolonjske stopnje (za tiste, ki se vpišejo naprej). Poleg tega določene smeri študija zaradi narave praktičnega dela zahtevajo tudi cepljenja; npr. zdravstvene veje, kjer so študentje izpostavljeni tovrstnemu tveganju, določajo cepljenje proti hepatitisu B.

Študentske ambulante

Študentje imamo tudi zdravnike, ki so namenjeni prav nam. T. i. študentske ambulante delujejo v večjih študijskih središčih; najbolj znani sta v Ljubljani, kjer je pravi študenstski zdravstveni dom, pa tudi v Mariboru, kjer je študentska ambulanta v neposredni bližini enega od sklopov študentskih domov. Za nujne primere se študentje enako kot vsi ostali državljani lahko obrnemo na dežurno ambulanto. V vsakem primeru pa je dobro, da si čim prej, ko prerastemo otroškega zdravnika, najdemo svojega družinskega zdravnika, ki bo naše zdravstveno stanje najbolje poznal in tudi v primeru zdravstvenih težav najlažje pravilno ukrepal. Poleg tega si moramo vsi urediti še svojega zobozdravnika, študentke pa še ginekologa.

コメント


bottom of page