top of page

Kako lahko dijaki omilite stres zaključka prvega polletja

Prvo letošnje ocenjevalno obdobje se zaključuje, vi pa zbirate moči za še zadnja preverjanja, spraševanja, eseje in teste. Kup stresa za lovljenje zadnjih vlakov dobrih ocen in še en teden, za katerega komaj čakate, da mine, je pred vami. Ste pripravljeni?

Dijaki počasi spravljate pod streho še zadnje ocene za prvo polletje. Bo uspelo brez graj? Držimo pesti! Pa vendar … je vse to res toliko pomembno, da je treba nivo stresnega hormona v krvi dvigniti na enormno raven? Jah, kaj naj, sedaj smo tu, zadnji petek pred "štalo". Bomo zmogli? Seveda bomo!

Kako ostati mirni do konca ocenjevalnega obdobja

Tale prispevek bi morali pisati že v septembru - ampak kdo bi ga pa takrat jemal resno? Vsi smo namreč ljudje iz mesa in krvi in nagnjeni k izogibanju odgovornosti ter obveznosti, da bi lahko namesto “tečnih” stvari počeli tisto, kar je prijetno in nas spravlja v dobro voljo. Zato ste si mnogi prihranili najbolj zahtevne zadeve za konec. Sploh v šoli.

Zadnji teden pred ocenjevalno konferenco nič več ne pobegne. Niti statusi ne pomagajo in vse, kar se je skrivalo 5 mesecev, je strnilo moči in vas presenetilo z napadom izza hrbta.

No, pa ni čisto tako, kajne? :) Za nekaj ste pa tudi sami poskrbeli. Zato nima smisla, da se sedaj živcirate, ampak se enostavno vrzite na delo in poskusite urediti čim več čim bolj uspešno.

Načrti, načrti, načrti …

Že odrasli se redko smotno obnašajo v teh norih časih hitrega sveta in življenja, kako lahko torej šele to pričakujejo od vas! Ampak je dobro, da organizacijo oz. menedžment časa, ki prinaša bolj umirjeno življenje, usvojite že sedaj. Zakaj torej ne bi pričeli že danes, da odslalomirate skozi obveznosti izpitnega obdobja kot pravi profesionalci.

1. Naredite seznam vseh obveznosti, ki so vam ostale.

2. Označite najbolj nujne; torej tiste, pri katerih vam v primeru, da jih ne opravite uspešno, grozi največja škoda (najbolj trdovratna graja, za katero veste, da jo bo po konferenci težko popraviti ali celo popravni!). Ostale pa razporedite po nadaljnjih prioritetah. Ja, tudi prioritete si boste morali postaviti.

3. Preračunajte, koliko časa - realno! - potrebujete za vsako od obveznosti.

4. Sestavite si urnik učenja in opravljanja obveznosti v šoli.

5. Zberite gradivo, ki vam manjka. Najdite pomoč, če vam je bolj malo jasno - najbolje je, da vam snov razložijo sošolci, ki tudi vedo, kaj profesorji najbolj zahtevajo. Inštrukcije lahko še vedno uporabite kot izhod v sili.

6. Dogovorite se s profesorji oz. upoštevajte že postavljene termine preverjanj znanja, pri tem pa jim malce namignite, da ste se izredno organizirano in strukturirano spravili k stvari. To jim bo dalo vedeti, da vam res ni vseeno in morda omehčalo kakšno bolj jezno srce.

In najpomembneje:

7. Ne razmišljajte, kaj bo, če vam ne uspe. Dajte vse od sebe in nastopite samozavestno!

Študenti pa naj vam namignemo, da smo skozi vse to šli prav vsi in je res redkokdaj bilo kaj bolje. ;) Starše smo jezili, učitelje še bolj, zredili smo se za 5 kil, spali smo bolj malo ... Ampak se nam je uspelo prebiti skozi srednješolske obveznosti in lepega dne so ostali predvsem zabavni spomini, ki se jim radi nasmehnemo, saj vemo, da tudi sedaj na faksu nismo kaj boljši. (Ampak ne praviti okrog, da si ne pokvarimo ugleda.)

Z velikim upanjem in vero v uspeh tudi za vas držimo pesti in fige - karkoli verjamete, da vam bo bolj pomagalo. Pa srečno!

Comments


bottom of page