top of page

Kako so drsali včasih in kako drsamo danes

Prva uporaba drsalk seže daleč nazaj. Kot pionirji uporabe ene od prvotnih različic tega ledno-športnega rekvizita so jih uporabljali Finci, ko so si z njimi želeli skrajšati poti. Koliko ledu se je že odtalilo in nazaj strdilo od takrat, da je danes drsanje krasni zimski šport za druženje, zabavo - in disko!

Kako so drsali včasih?

Čeprav umetnost drsanja - ki je takrat bila bolj praktične narave - sega že 4000 let nazaj na Finsko, so jo v britanskim aristokratskim krogom predstavili šele v 17. stoletju. Izum pravega sodobnega rezila za drsalko pa sega še nekaj stoletij pred ta čas, pripisujejo pa ga Nizozemcem, ki so drsanje razširili med vse družbene razrede.

Skozi naslednja zgodovinska obdobja je sprva drsanje veljavo dobivalo manj kot šport in bolj kot umetnost. Vse dokler ni lesenega rezila zamenjal kamen in kasneje jeklo. Škotska in Nizozemska sta tisti, ki sta prvi športno drsanje prepoznali kot športno aktivnost. Z leti se je tekmovalno drsanje razdelilo še na umetnostno in hitrostno, seveda pa se je na letu razvilo še mnogo drugih športov, med njimi tudi taki, za katere potrebujemo drsalke. Mi, študenti, pa bolj prisegamo na rekreativno-zabavno plat drsanja.

Drsalke + dobra glasba = disko drsanje!

Prav zato smo KŠOCevci organizirali disko drsanje za vse željne zabave in druženja na ledu ob ritmih plesne glasbe. Ja, točno tistega, ki ga lahko vidite v najbolj romantičnih filmih! Za prvih 50 smo omogočili brezplačen vstop, prijave pa so še vedno odprte, zato vabljeni, da se nam pridružite na ledu že naslednji petek, 15. 2. 2019, ob osmi uri zvečer.

Opravite se torej lednim temperaturam primerno, zgrabite drsalke in se dobimo na mestnem drsališču v parku. Imate še ravno rekreacijski termin ali dva časa, da se malo preizkusite sami in nam nato 15. pokažete, kaj vse znate. Za praznik, 8. 2. bo namreč zaradi spremenjenega urnika rekreacija na celjskem drsališču ob 10. in 15. uri (večerna rekreacija pa odpade). Drsalke si lahko izposodite tudi na drsališču.

Comments


bottom of page