top of page

Kako so si 2020 predstavljali v letu 1989

Kar je bilo v osemdesetih in devetdesetih znanstvena fantastika, je današnja realnost. V preteklosti smo dobro ugibali, kaj nam bo prinesla prihodnost, mnogokrat tako dobro, da je že kar malce strašljivo. Jutrišnji svet svetovnega medijskega magnata BBC je v teh dneh spomnil na arhivsko oddajo iz leta 1989, v kateri so predvidevali, kaj vse nam bo prineslo prihajajoče leto. In koliko so zadeli?

Vir slike: Pixabay

Svet leta 1989 v pričakovanju digitalne revolucije

Razumevanje okoliščin v letu 1989 je nujno potrebno, da si lahko predstavljamo, kje so se utemeljile ideje takratnih prebivalcev Velike Britanije. Gre za čas prosperitete in razvoja, v katerem se novice že oddajajo preko satelitov. Časopisi, radio in televizija so še vedno glavni vir novic, a tehnologija se razvija in ljudje opažajo hiter napredek. Čeprav je internet v širšo javno rabo prešel šele v naslednjem desetletju, je prav tega leta Sir Tim Berners-Lee v CERN-u, kjer je delal, predlagal svetovni splet kot rešitev povezovanja informacij oddaljenih računalnikov (World Wide Web Foundation). Računalniki in mobiteli so zaenkrat dostopni le najbolj premožnim (in najbolj zainteresiranim), a se že ogrevajo za intenziven vstop na potrošniško sceno.

Znanstveniki obljubljajo, ljudje so v pričakovanju

Kaj je tisto, kar bomo v letu 2020 počeli drugače? Bo naš dom bolj okolju prijazen? Bomo imeli kup domačih naprav, ki nam bodo olajšale življenje?

Ljudje pravijo, da jim je tehnologija všeč, da si jo želijo in jo bodo uporabljali. Le da bi jo lahko kako zmanjšali, saj z vsako novo napravo bivalni prostor kar izginja. (Že če si predstavljamo star katodni televizor, nam je lahko veliko jasno.) Raba naprav bo enostavnejša, pravi prispevek. In praktično vgrajena v hišo, ki bo delala za nas in ne obratno. Tehnologija, ki jo lahko “skrijemo” v opremo in tako obdržimo lep interior, je bistvo tega, kar bi želele gospodinje v svojih domovih. Samodejno prižiganje in ugašanje luči glede na lokacijo, kjer se nahaja oseba in glede na svetlobo, ki prihaja od zunaj ali glasovno upravljanje - ta del se nam je že uresničil, kajne? Kaj pa stene, ki so tako naelektrene, da vtičnic sploh ne potrebujemo več, ampak napajalnik le prislonimo? In stekla, ki se sama temnijo ali celo predvajajo sliko kot televizija? No, za to bomo morali še malo počakati oziroma globlje poseči v žepe ...

Vsekakor pa se lahko strinjamo, da se je uresničila napoved o kampanjah proti rabi fosilnih goriv. Možnosti rabe alternativnih virov so številne in tudi ogrevanja hiš s časovno nastavljivimi termostati so nekaj vsakdanjega. Vprašanje je le v našem interesu. Saj, kot zaključuje moderatorka, bodo v 30 letih od takrat (torej danes) domovi, kar zadeva tehnologijo, opremljeni različno; točno tako kot bodo želeli njihovi uporabniki.

Kommentare


bottom of page