top of page

Katere podatke prikaže aplikacija za preverjanje PCT?

Je zgodba o razvoju, objavi, umiku in ponovni objavi ter še eni posodobitvi, da bo uporaba aplikacije za preverjanje pogoja PCT v skladu s pravnimi okviri, že dosegla epilog? - V tem prispevku želimo z vami deliti povzetek najpomembnejših informacij zadnjih tednov.


Preden se lotimo zelo strnjenega povzetka spremljanja medijev, tudi tokrat poudarjamo, da prispevek ne postavlja našega stališča glede aktualne problematike na katerokoli “stran”. Želimo le pomagati k zbiranju informacij in obveščanju naših bralcev, kje si jih lahko ogledajo tudi podrobneje.

Vir slike: Unsplash


Razvoj digitalnih orodij vedno prinaša izzive, sploh ko vključuje osebne podatke


Digitalni razvoj dosega izjemne hitrosti in razsežnosti. Marsikaj lahko v virtualnem svetu ustvarimo tako rekoč čez noč. A vendar je potrebno nekaterim zadevam posvetiti malce več pozornosti, predvsem pa previdnosti in širokega pogleda z upoštevanjem vseh možnih plati uporabe nekega digitalnega orodja in najti najboljši možni kompromis med vsemi: učinkovitostjo in uporabnostjo, varovanje osebnih podatkov, ponarejanje listin … dostikrat pa tudi neizključevanje določenih skupin uporabnikov, za katere morajo obstajati alternative. Tudi razvoj aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT se na poti do uporabe srečuje s kar nekaj izzivi.


Strnjen povzetek dogajanja po različnih medijskih objavah o novi aplikaciji za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT


Če želimo začeti na začetku te zgodbe, najprej spomnimo, da odgovornost za aktivno preverjanje potrdil od 26. 7. 2021 nosijo tudi ponudniki raznih storitev, med njimi gostinskih in turističnih, pa tudi organizatorji različnih dogodkov (STA). To naj bi počeli z aplikacijo, ki jo lahko prenesejo na svoje mobilne naprave in z njo odčitavajo kode QR, ki so del digitalnih potrdil o izpolnjevanju omenjenega pogoja.


Ob prvi objavi omenjene aplikacije malo več kot dva tedna nazaj, je prišlo do zapleta zaradi prikaza preveč osebnih podatkov in posledičnega umika aplikacije. Naj bi šlo v glavnem za to, da za prikaz teh podatkov ni bilo ustrezne pravne podlage na nacionalnem nivoju. Več o tem in samo izjavo informacijske pooblaščenke na to temo si lahko preberete na MMC.


Zaradi problematičnosti prikazovanja osebnih podatkov je bila kasneje po skeniranju kode QR digitalnega potrdila na voljo le informacija o veljavnosti le-tega. To pa je pripeljalo do nasprotnega učinka; zlorabe so postale veliko enostavnejše (portal 24ur) in opozarjanje nanje je hitro doseglo spremembo, ki je veljavna od objave odloka, ki je bil rezultat dopisne seje vlade v sredo, 4. 8. 2021.


Katere podatke torej po odloku, sprejetem 4. 8. 2021, odčita aplikacija, ki preverja izpolnjevanje pogoja PCT?


Pravna podlaga je bila objavljena 4. 8. 2021 v Uradnem listu Republike Slovenije in aplikacija je od 5. 8. 2021 v uporabi za preverjanje naslednjih osebnih podatkov:

  1. osebnega imena,

  2. letnice rojstva ter

  3. informacije o izpolnjevanju ali neizpolnjevanju enega od pogojev PCT (ni pa vidno, katerega).

Poleg navedenega odlok dovoljuje tudi vpogled v drugo veljavno in ustrezno potrdilo, ne nujno digitalnega, torej pogoj ni nujno odčitavanje kode QR. Povzetek povedanega na dopisni seji, kjer je bil sprejet dotičen odlok, lahko preverite tudi v članku spletne različice medija Večer.


Ali to pomeni epilog zgodbe s preverjanjem osebnih podatkov v okviru ukrepov zajezitve okužb s koronavirusom? To bomo izvedeli le, če bomo (relevantne) vire informacij spremljali še naprej. Trenutno aktualni ukrepi pa se osvežujejo tudi na spletnem mestu vlade.


Comments


bottom of page