top of page

Katere štipendije imam na voljo in kako do njih?

Tako za dijake kot za študente so pri nas na voljo različne štipendije. Nekaj tistih, za katere najpogosteje zaprošamo, smo zbrali v tem prispevku in zraven na kratko pojasnili še, kako jih pridobimo. Če torej še ne veš, kako do dodatnih denarnih sredstev ob študiju, hitro poglej, kaj še lahko storiš pred začetkom novega študijskega leta.

Zoisova štipendija ali štipendija za nadarjene

Je ena najbolj zanimivih in v zadnjih letih tudi “razvpitih” štipendij. Še vedno namreč do zadnjega ne vemo, katere posebne dosežke se šteje v skupno kvoto kompetenc za njeno pridobitev, a vemo vsaj to, da enega potrebujemo. Seveda poleg ustreznega uspeha. Novi vlagatelji ali tisti, ki želite njeno prejemanje le podaljšati, ne odlašajte. Zadnji rok za oddajo prijavne dokumentacije za študente je 5. 10. 2018 (za dijake je ta potekel 5. 9. 2018).

Kadrovske štipendije

Razpisujejo jih tako javna kot zasebna podjetja. Večino jih boste našli v Skladovi (Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije) izmenjevalnici. Tam so na seznamu večinoma štipendije za tehnične študije; računalništvo in informatika, elektrotehnika, strojništvo (ter mnoge štipendije za srednješolska izobraževanja, katerih razpisi so večinoma že zaključeni). Splača se vam preveriti, katera podjetja še iščejo štipendiste - a pozor, običajno pri kadrovski štipendiji štipenditor potem pričakuje tudi, da pri njem opravite praktično usposabljanje, kasneje pa se tam zaposlite.

Državna štipendija

Med tem ko se prejšnji dve ne povezujeta s socialnimi transferji, se slednja nanaša predvsem na ugotavljanje stanja v vašem gospodinjstvu, zato je pametno preveriti in uskladiti, za katere vrste pomoči in kdaj se vam najbolj splača zaprositi. Ko se torej odločate za državno štipendijo in ste še vedno prijavljeni pri starših oz. svoji primarni družini v skupno gospodinjstvo, se vam najbolj splača vlogo oddati skupaj z vlogo za ostale socialne transferje. Če ste prijavljeni že v lastno gospodinjstvo, se vam na to ni treba ozirati. V obeh primerih pa vam svetujemo, da ste pozorni, koliko delate preko študentskega servisa, saj se pri višini štipendije upoštevajo vsi prihodki, tudi študentsko delo. Vlogo oddate na centru za socialno delo, kadarkoli skozi leto. Obravnava se običajno v roku enega meseca in če so pogoji za pridobitev izpolnjeni, jo dobite že za prvi mesec po oddaji vloge. Potrebna dokumentacija je na voljo na spletni strani ministrstva.

Na štipendijo za deficitarne poklice smo vas opozorili že objavi razpisa in vas bomo nanjo ponovno spomnili v naslednjem (koledarskem) letu, ko bo objavljen nov. Kmalu pa se posvetimo še štipendijam za študij v tujini.

Comments


bottom of page