top of page

Kateri tip študenta si?

Odlašalec, žurer, pametnjakovič, iznajdljivec ali prilizovalec - v grobem lahko študente, ki jih srečamo v predavalnici, po načinu opravljanja študijskih obveznosti razdelimo v teh 5 skupin. Si se že sedaj prepoznal-a v kateri od njih ali še ne veš točno, kam “pašeš”? V vsakem primeru moraš nadaljevati z branjem, saj boš v vsakem od njih sigurno prepoznal-a vsaj enega sošolca / sošolko.

Pametnjakovič ali tisti, ki mu je vse jasno.

Ker je pač brihta. Ali pa zato, ker se je vse naučil na pamet, še preden je profesor začel predavati. To so tisti, ki razredu dvigujejo povprečje in smo jim včasih kar fovš. Sploh ko pride izpitno obdobje in bomo morali pošteno pljuniti v roke, njim bo pa kul. Ampak nima veze. Bistveno je, da kolikor so zoprni med predavanji in vajami, ko vedno na polno pametujejo, so super, ko rabiš zapiske ali nekoga, ki bi ti znal nekaj razložiti. Kako fino je šele delati projekte ali seminarske naloge z njimi! Veš, da bodo vse naredili za desetko, torej se tebi ne bo treba prav nič dosti truditi (če sploh), saj bodo vse naredili sami.

Kaj nam gre najbolj na živce pri pametnjakoviču: “know-it-all” odnos, vzvišenost, visoki standardi za cel razred

Zakaj bi se družil s pametnjakovičem: informacije, znanje, dobri zapiski

Žurer oziroma sošolec, ki ga srečaš samo zvečer. V baru.

Če pa ga že srečaš v razredu, točno veš, da je tam. Saj ves čas visi na Facebook-u in išče slike, na katerih je označen, da bi videl, kje vse je prejšnji večer bil in kaj vse je počel. Verjetno ne bo dolgo v predavalnici, zdržal bo samo toliko, kolikor je nujno, da “pride skozi”. In vmes planiral že naslednji žur, ki se ga bo udeležil ali ga celo organiziral.

Kaj nam gre najbolj na živce pri žurerju: alkoholno-mačkast vonj, nikoli ga ni, “ne razume” resničnih problemov

Zakaj bi se družil z žurerjem: dobrovoljnost, dobra socialna mreža, poznavanje žurerske scene

Prilizovalec ali tisti, ki bi se še zjokal za višjo oceno.

Saj smo že vsi to doživeli, kajne? “Profesoooor, prooosiiiim, za štipendijo gre, rabim to devetkoooo,” in se je cmeril tam v kabinetu, kot da bo padel, ne pa da bo v indeks dobil osmico. Seveda je ta isti študent celo leto pridno dvigoval roko, nosil domače naloge, birsal tablo in sedel v prvi vrsti. Ampak vseeno … enim profesorjem se taki dopadejo in če se boste družili z njimi, vas bodo vrgli v isti koš, kar lahko pomeni tudi lažje opravljene študijske obveznosti.

Kaj nam gre najbolj na živce pri prilizovalcu: vedno komentira na predavanjih, spreminja svoj značaj, kot piha veter, misli samo na svojo korist

Zakaj bi se družil s prilizovalcem: pozitiven vtis na profesorja, prilagodljivost, morda bo s prilizovanjem prišel na pozicijo, na kateri ti bo kdaj prišel prav

Odlašalec ali nekdo, za katerega je vedno jutri.

Takšnih nas je kar veliko, kajne? Oziroma odlašalca lahko najdemo v skoraj vsakem od nas. Saj je naravno, da se nam ne da. Vsaj ne še zdaj. Ampak prej ko bomo to premagali, prej bomo lahko želi sadove našega dela.

Kaj nam gre najbolj na živce pri odlašalcu: pasivnost, nezanesljivost, pri skupinskem delu nas vse naredi živčne, ker čaka zadnji trenutek

Zakaj bi se družil z odlašalcem: vedno ima čas za kavo, je razumevajoč, zna uživati v trenutku

Iznajdljivec oziroma tisti, ki najbolje pride skozi.

Te imamo ponavadi najraje, saj vedno najdejo rešitev problema. Zatakne se le, ko se znajde in svojo tazadnjo reši, tako da potunka tebe. Takrat bi ga najraje nekam poslali. In običajno tudi ga. Dostikrat je križan s prilizovalcem in kombinacija zna biti zelo neugodna. Obstajajo pa tudi Robin-Hood-ski iznajdljivci - ti so ponavadi reševalci celih razredov.

Kaj nam gre najbolj na živce pri iznajdljivcu: občutek, da vedno nekaj skriva, egoizem, nikoli ne veš, pri čem si

Zakaj bi se družil z iznajdljivcem: prilagodljivost, opreznost, poln je idej, kako najti linijo najmanjšega odpora

(Prispevek je šaljive narave in ne odraža nujno resničnega stanja, vsekakor pa je napisan po resničnih izkušnjah. Moški spol, uporabljen pri poimenovanjih in opisih tipov študentov, je mišljen nevtralno.)

Comments


bottom of page