top of page

Koliko ležišč je na voljo v študentskih domovih?

Za študijsko leto 2021/2022 razpis študentskih domov skupaj predvideva malce več kot 12.000 ležišč, ki vključujejo bivanje študentov v študentskih in dijaških domovih ter pri zasebnikih. Preverite, koliko jih je na voljo kje.

Vir slike: Unsplash


Vsako leto razpis za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih domovih predvidi števila ležišč v vsakem visokošolskem središču; torej v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Poleg javnih študentskih so na voljo tudi ležišča v zasebnih, nekaj mest za študente razpisujejo tudi dijaški domovi, poleg tega pa si lahko subvencijo uredite tudi pri zasebnikih, ki uspešno kandidirajo na posebej zanje pripravljenem razpisu za prihajajoče študijsko leto.


V ljubljanskem visokošolskem središču še vedno na voljo največ ležišč


Visokošolsko središče v Ljubljani razpisuje največ prostih študentskih ležišč. Javni študentski dom namreč nudi kar 7.031 ležišč, kar znaša več kot polovico vseh razpoložljivih kapacitet za naslednje študijsko leto. Od tega bodo letos predvidoma sprejeli 2.291 novih prebivalcev, ostalih 4.740 pa je namenjenih študentom, ki bodo bivanje podaljšali. Poleg tega lahko v Ljubljani kot študenti s subvencijo bivate tudi v Dijaškem domu Vič (150 mest za sprejem, 120 za podaljšanje bivanja) ali Dijaškem domu Ivana Cankarja Ljubljana (9 mest za sprejem in 31 za podaljšanje). Zasebni študentski domovi v tej regiji nudijo skupaj 112 mest za sprejem novih študentov in 139 za tiste, ki želijo bivanje podaljšati. Subvencij za zasebnike bo na voljo 600, kateri jo bodo lahko ponudili študentom, bo pokazal razpis. Pod ljubljansko visokošolsko središče sodi tudi dijaški dom v Kranju, ki razpisuje 30 ležiš za sprejem in 20 za podaljšanje bivanja študentov.


Mariborski javni študentski domovi bodo imeli za nove študente 950 mest


… za že bivajoče pa 1.508. Poleg javnih študentskih domov je v Mariboru na voljo še bivanje v dijaških domovih Lizike Jančar in Prometne šole Maribor. Prvi predvideva sprejem 3 novih študentov, druga pa 7. Študentski dom v Celju, ki spada pod okrilje Srednje šole za gostinstvo in turizem, bi za naslednje študijsko leto lahko sprejel 23 novih kandidatov, dvema pa načrtuje bivanje podaljšati. V Mariboru delujeta tudi dva zasebna študentska domova; Družinski center mir zavod za pomoč družinam v stiski (7 mest za sprejem, 8 za podaljšanje bivanja) in Hotel-restavracija Tomi, Mate Matjaž, s.p. (21 mest za sprejem, 33 za podaljšanje bivanja).


Visokošolsko središče Koper še vedno na repu po številu ležišč v študentskih domovih


Študentje fakultet Univerze na Primorskem še vedno čutijo primanjkljaj ležiš za subvencionirano bivanje, a imajo, enako kot Ljubljana, na voljo 600 mest za subvencionirano bivanje pri zasebnikih. V Izoli lahko sicer dijaški dom namesti 20 novih študentov in 30 bivanje podaljša, v Novi Gorici 10+15, v Portorožu pa 65+25 ležišč. Javna študentska doma se nahajata na Prisojah in v Kopru. Prvi nudi v naslednjem študijskem letu 19 ležišč za sprejem in 85 za podaljšanje bivanja, drugi pa 15 za sprejem in 79 za podaljšanje. Študentski dom v Portorožu ima 20 prostih mest za sprejem novih študentov in 110 za podaljšanje bivanja. Poleg naštetih sta koprskim bodočim in obstoječim študentom na voljo še zasebna študentska domova Sidro in Jadro s skupaj 30 mesti.


Natančneje si lahko razpored kapacitet v študentskih domovih za leto 2021/22 ogledate tudi v dokumentu, objavljenem na strani razpisa.


Comments


bottom of page