top of page

Koristi poslušanja klasične glasbe

Študentje bi kot predstavniki inteligence lahko klasično glasbo vzeli vsaj kot del splošne izobrazbe, pa se nam ta (razen glasbeno usmerjenim izjemam) izmakne že konec osnovne šole oz. v začetku srednje. Kdaj ste si nazadnje zavrteli Mozarta? Ali ste v glasbeni iskalnik kdaj vpisali “Schubert”? Veste, kakšne koristi lahko prinese poslušanje klasične glasbe?

Diplomsko delo S. Omerzel (2012) z naslovom “Interes študentov do poslušanja različnih zvrsti glasbe” pravi, da študentje nismo najbolj navdušeni nad klasiko. Raziskava, opravljena v diplomskem delu, nakazuje, da najraje poslušamo pop in rock, sledijo R’n’B, narodnozabavna in šele nato klasična glasba. Res je, da so to podatki izpred več kot pol desetletja in čisto mogoče, da se je do danes že kaj spremenilo. Ali pa se še bo, ko si ogledamo koristi, ki nam jih prinaša poslušanje klasične glasbe…

Katere so koristi poslušanja klasične glasbe za študente?

Čeprav korelacije niso vedno čisto jasne, različni strokovnjaki koristi poslušanja klasične glasbe kar ne morejo nehati naštevati. Mi smo jih sicer upoštevali, vsaj tiste najbolj smiselne - dodali pa smo jim še nekaj takih, ki smo se jih naučili skozi lastne izkušnje …

1. Klasična glasba krasno vpliva na nas in naše spanje, pravijo strokovnjaki. Če nas zmanjka ob prižgani klasični melodiji, si lahko obetamo boljše spanje.

2. Z njo lahko vsaj malo pozabimo na kronično bolečino, saj naše možgane namesto s signali, da je nekaj narobe, zamoti s tem, da nam pošilja prijetne zvočne signale klasične melodije.

3. Če jo poslušamo med študijem, bodo naši možgančki bolj aktivni, pravi kontroverzen Mozartov efekt.

4. Prav tako pa nam bo izostrila čute, nam pomagala, da se sprostimo in povežemo s svojo okolico. Glasba namreč v nas nekaj premakne, da postanemo bolj čustveno in družbeno odprti.

5. Dodajmo še, kako kul lahko izpademo, če pride mimo nekdo, ki nam je všeč, vpraša, kaj poslušamo, mi pa rečemo “probaj” in ta oseba potem sliši, da pa res nismo kar tako. Če poslušamo “visoko” glasbo smo sigurno vsaj izobraženi, če ne kar zagriženi humanisti.

6. Poslušanje klasičnih koncertov nam omogoča tudi, da se vživimo in doživimo čustva, se prepustimo ritmu, melodiji in tempu, da nas odpeljejo v svojo pripoved in nam za trenutek ali dva omogočijo pobeg v nek drug, morda celo lepši svet.

Predajte torej svoja ušesa (in drug čute) večni klasiki, saj, kot pravi Marij Kogoj: "V naravi ni najti nič lepšega in popolnejšega od glasbe. Ona usmerja človeka v globino njegove duše."

KŠOC vas v imenu glasbenih mojstrov: - Andrei Provotorov, violina, - Bernardo Brizani, violončelo, - Jurka Zoroja, flavta, - Vladimir Mlinarić, klavir, 2. 2. 2019 vabi na klasičen užitek v Narodni dom po študentski ceni vstopnic, 5 evrov.

Se vidimo?

Σχόλια


bottom of page