top of page

KŠOC nasveti za pametno poletno objavljanje na spletu

Enkrat na ‘netu, vedno na ‘netu. To je zlato pravilo, ki bi se ga moral zavedati vsakdo, ki se je kadarkol v življenju prijavil v katerokoli družbeno omrežje, forum, blog, platformo ali drugo spletno mesto ali aplikacijo, kjer lahko objavlja svoja mnenja, slike, videe … Pa ne da smo paranoični in da nočemo, da se sploh še udejstvujete na omenjenih digitalnih kanalih - nasprotno; bistvo spleta je, da se delijo znanja in informacije. Le nekaj nasvetov bi vam radi dali, kako to početi pametno in odgovorno.

Mediji so nam že zdavnaj tako napolnili ušesa o varnosti osebnih podatkov ter njihovi zlorabi, da jih sploh ne slišimo več. Verjetno se do danes zavedate tudi rabe vaših podatkov, ki jo dovoljujete sami, ko se odločite, da bi izkoristili “brezplačne” spletne storitve. Ker prihaja poletje, čas sproščenih zabav in počitniških dogodivščin, je morda dobro, da še enkrat osvežimo, kaj je tisto, česar res nočemo javnosti kazati še čez 20 let ali več.

KŠOC-evi nasveti za pametno obnašanje na internetu tudi poleti

Česa ne objavljamo na internetu zavoljo lastnega dobrega imena? Čeprav nas zelo mika, se potrudimo, da nekaj zasebnosti vseeno zadržimo zase in ne objavljamo golih fotografij ali videov, vizualnih vsebin, kjer počnemo kaj “prepovedanega” (čeprav smo stavili s prijatelji) ali drugih objav, za katere bi nam bilo lahko nekoč žal, da smo jih “obesili na splet”.

Vljudni smo do drugih Med skupino ne-objavljajočih-vsebin sodijo tudi te, ki bi lahko bile v zadrego drugim. Ali pa če kdo enostavno noče biti na fotki, ki bi šla na ogled vaši bazi sledilcev (in seveda tudi drugim nepovabljenim očem, ki se jih morda ne zavedate). Vljudno je, da vprašate, preden fotografijo ali video sploh posnamete. Če pa ste krasno fotko neke lokacije že posneli in ljudi pač ne morete zbrisati iz ozadja, vsaj pazite, da fokus nastavite na način, da se jih na njej bo dalo prepoznati.

Ne trolajmo se s troli Saj poznate profesionalce spletnega prcanja, kajne? Včasih so lahko tudi žaljivi ali škodoželjni, so pa vsekakor dovolj izkušeni na svojem področju, da jih ne boste mogli premagati. Niti cinizem, niti iskrena prijaznost jih običajno ne odvrneta od nadlegovanja, zato je najboljši način, da jih blokirate ali celo prijavite. Nikakor pa jim ne odgovarjajte, naj vas še tako mika, da bi se zabavali. Saj se lahko ta zabava kmalu obrne v nočno moro.

Ne hvalimo se z vsem, kar imamo in kar si lahko privoščimo Pa ne, ker je fovšija slovenski nacionalni šport. To je pravzaprav precej nepomembno, če pa že, sodi k prejšnjemu nasvetu. Bolj gre za to, da se slika polne denarnice z objavo lokacije, kjer se nahajate, lahko zanimiva kakšnim priložnostnim tatičem. Vas je bejba, ki je vizualno videti profesionalna ljubimka, na Tinderju vprašala po premoženjskem stanju? Mogoče je bolje, da se odgovoru elegantno izognete in rečete, da ste bogati po srcu in mišicah. ;)

Bonus nasvet: objavljajmo kaj koristnega Če se boste na spletu držali pravila “objavljam tisto, kar bi rad pri drugih videl tudi sam”, boste težko zgrešili. Kot spodbujevalci pozitivnega pristopa k življenju vas pozivamo, da dobre zgodbe, srečne konce in zabavne trenutke (ki ne žalijo ali škodujejo drugim) postavite na listo svojih prioritetnih objav. Zakaj ne bi pokazali krasne lokacije ali pohvalili prijaznega gostitelja vaših počitnic? Seveda pa je koristno tudi, če realno in preudarno tudi pokritizirate. V kolikor ponudnik na bookingu ali airbnb-ju ni zadovoljil standardov, obljubljenih v svojem oglasu, mu pač ne dajte pet zvezdic, ampak toliko, kot si je zaslužil. Tako boste tudi druge opozorili na morebitne spletne prevare in laži.

Kot povzetek vsega naštetega pa naj vam zaželimo še krasno počitniško poletje in "neomadeževan" FB profil tudi v vročih dneh. :)

Comments


bottom of page