top of page

Kulturno o kulturi po muzejih in galerijah

Kultura je mnogo stvari. Je tisto, da se znaš obnašati lepo. Je dediščina, s katero so nas zaznamovali naši predniki in popotnica v lepši dan, ki jo še vedno ustvarjamo danes. Literatura, glasba, ples ali katerokoli drugo simbolično sporočanje. Spoznavanje, obnavljanje ali enostavno druženje s kulturo nam zato prav osmega februarja vsako leto omogočijo na stežaj odprta vrata muzejev in galerij. Presenečenje na večer pred kulturnim dnem pa smo vam pripravili tudi mi.

“Poet tvoj nov Slovencam venec vije” se prične magistrale Prešernovega sonetnega venca. 12 pesmi, spletenih v pesnitev, tehnično in vsebinsko dodelanih do zadnje misli in poslednjega naglasnega znamenja, je takratno slovenščino povzdignilo na čisto novo raven ter jo postavilo ob bok aristokratskim jezikom vladajočih dežel. Ni bil edini kulturnik, ta veliki mož, je pa tako zelo zaznamoval našo književnost, da obletnico njegove smrti praznujemo kot kulturni dan.

Priložnost za obisk kulturnih dogodkov - brezplačno!

8. februar za nas tako dela prost dan, praznik, ki se edini piše z veliko začetnico, Prešernov dan. A ne le, da povprečen slovenski delavec ta dan lahko prebije sproščen na kavču, fino bi bilo, da se odpravi tudi malo ven v mesto, kajti naš kulturni praznik brezplačno odpira vrata mnogih muzejev, galerij pa tudi gledališč in kakšnih drugih razstavno-prireditvenih prostorov.

Celjani se bomo lahko odpravili v MNZC na ogled stalnih in začasnih predstav ter izkoristili tudi priložnost za kakšno zanimivo vodenje. Prav tako bo vrata na stežaj odprl Celjski grad, kjer bo med 9. in 17. uro potekalo Prešernovanje, ki ga bodo organizirali tudi v Osrednji knjižnici Celje, poleg katere pa na razstave vabita še Knežji dvor in Stara grofija Pokrajinskega muzeja. Več o programu najdete na lokalnem spletnem zbirniku dogajanja na celjskem.

V čast poetu s KŠOC v baru Pišek

Pravljično zasneženi predpraznični dan, v katerega smo se danes zbudili, nas bo zvečer počastil še s kulturnim posladkom. Mojstri in mojstrice kulturnega udejstvovanja nas bodo popeljali na pokušino vin s pravim someljejem, s svojim umetniškim vložkom pa nas bodo pripravili na jutrišnjo dozo kulture. Če še nimaš karte, hitro po njo, preden jih zmanjka - za člane KŠOC stane le 5 evrov.

*(Naknadna dopolnitev prispevka: karte so zaradi velike zanimanja že pošle.)

...se vidimo zvečer, da počastimo našega Poeta, kot se spodobi!

Комментарии


bottom of page