top of page

Lahko nekaj tednov socialne izolacije res bistveno vpliva na naravo?

Mnogokrat v teh dneh zasledimo, da je zaradi posledic omejitev gibanja, kot je zaprtje tovarn, naš planet lahko malo zadihal. Javni promet se je marsikje ustavil, letalski zmanjšal. Po drugi strani slišimo, da je spet zmanjkalo zaščitne opreme, ki je namenjena enkratni uporabi. Ljudje so več doma in s tem prihaja tudi do večje potrošnje energentov ali pa večkrat naročimo dostavo različnih dobrin. Skladiščenju namenjeni vsakdanji artikli so spakirani v embalažo, ki se kopiči v zabojnikih za smeti.

Vsak skrajnež rad vleče na svoj konec, statistika deluje v korist tistega, ki jo plača, mediji itak ne prepričajo, če skušajo sliko predstaviti preveč objektivno in z več vidikov, javnost pa tudi raje bere vsebine s šokantnimi naslovi (če dlje od naslovov sploh bere). Resnica je verjetno, kot običajno, nekje vmes.

Vir: Unsplash

Raziskovanje običajno navdušuje raziskovalce, drugim pa se zdi dolgočasno. Kje bomo pa v poplavi vseh vsebin še našli voljo, da se ukvarjamo s tem, koliko je kolegova objava “za lase privlečena”? On je kolega, zakaj bi nam lagal! Ampak cilj raziskovanja ni razkrivanje laži, čeprav je to marsikomu v užitek. Pravi raziskovalec bo vedno malo skeptičen in bo z veseljem obrnil vsa takšna in drugačna mnenja, plati, osebne resničnosti ali prepričanja. Zato smo se odločili malo obrniti pogled tudi na ekološki vidik pandemije in prebrati, kaj menijo mediji, ki niso toliko prepričani vanj.

Pozitiven vpliv pandemije na zmanjšanje onesnaženja je verjetno začasen

Prispevek Voices of Youth (2020) pravi, da je v ZDA prav zaradi ukrepov preprečevanja širjenja virusa bilo opuščenih kar nekaj okoljsko trajnostnih projektov. Zaprli so se tudi reciklažni centri. Tudi embalažo za večkratno uporabo pri brezstični prodaji dobrin in dostavi zavoljo lažje in hitrejše organizacije delovnega procesa v okviru vseh ukrepov marsikje opuščajo. Izpuhi dostavnih vozil so zamenjali izpuhe tistih, ki ostajajo doma. Vsi zaposleni, ki uporabljajo varovalno opremo za enkratno uporabo, morajo to zavreči. Sploh najbolj izpostavljeni, kot so delavci v zdravstvu in negi, morajo še posebej natančno upoštevati pravila redne menjave opreme, da čim bolj zmanjšajo lastno ogroženost in ogroženost vseh ostalih, ki so z njimi v stiku.

Računica ni enostavna, čeprav nam oči pravijo, da ni več prometnih konic, da so parkirišča bolj prazna in da v bližnjem potoku ali reki celo vidimo kakšno ribo. In ne motijo se tisti, ki menijo, da delna ohromitev ekonomije koristi okolju. Meritve, ki so bile opravljene med omejitvijo gibanja in opravljanja nekaterih dejavnostih, so resnično pokazale upad toplogrednih plinov in onesnaženosti zraka. A vendar Kimberly Nicholas (BBC, 2020) dvomi, da bo učinek dolgotrajen. Ljudje bodo želeli odpotovati, kamor so hoteli že pred pandemijo, prav tako se bo ponovno vzpostavil dnevni tranzit.

Vsak kovanec ima torej dve plati. Tudi če smo po družbenih omrežjih videvali fotografije Wuhana brez smoga, smo prebivalci našega lokalnega okolja med pandemijo še vedno večkrat zaznali oblak “amonijastega” vonja, ki se vsake toliko zvali preko knežjega mesta. Običajno ob petkih in čez vikende. Morda so navdušenci nad zaprtjem tovarn pozabili, da so nekatere še vedno odprte in da preusmerjanje pozornosti na pandemijo omogoča tudi lažji obhod kakšnega "eko-pravila" ...

Comments


bottom of page