top of page

Lubenica, absolutna zmagovalka vročih dni

Poletje, vročina, pot in ne-apetit. Ampak nekaj je treba pojesti. Zakaj ne lubenice, ki je po mnenju mnogih absolutna zmagovalka vročih dni? Vsebuje ogromno vode, s katero nadomestimo s potom izgubljeno tekočino. Poleg tega je odličnega svežega okusa in prinese še marsikatero zadovoljstvo. Nekaj najpriljubljenejših smo zbrali tukaj, da vas spomnimo, kako si jo je včasih fino privoščiti.

Vir slike: Pixabay

Prehranske prednosti

Lubenico sestavlja 92 % vode, kar pomeni, da je nadvse osvežujoča, poleg tega pa ima še nizko kalorično vrednost. Lubenica vsebuje tudi vitamina A in C ter antioksidante, predvsem je zanjo značilna vsebnost likopena, ki naj bi imel veliko koristi za zdravje. Je lahko prebavljliva in zato “paše” kot dopolnilo glavnega obroka ali za malico.

Praktična lubenica

Ko se nam “zlušta” nekaj sladkega, se velikokrat zagrizemo v predelane sladkarije, kot so bomboni in čokolade. Zakaj ne bi za svoje sladke momente raje izkoristili lubenice? Potešila bo našo potrebo po sladkem in napolnila želodec z nizkokaloričnimi trikotniki tega osvežilnega sadeža. Priročna lubenica je enostavna za uživanje; le narežemo jo na “krhlje” in si jo razdelimo. Tudi pri transportu ne bomo imeli težav, saj ima že lastno "embalažo". Če nam ostane, jo zavijemo v folijo in spravimo za kasneje. Ali pa jo zmeljemo in damo v zamrzovalnik. Mmm, kdo bi se v teh vročih dneh branil ledenke?

Ja, lahko jo uporabimo tudi kot skledo

Pa ne nujno za bovlo, saj ima alkohol ravno nasproten učinek, če se hočemo ohladiti. Raje jo izdolbimo in uporabimo kot skledo za sadno solato! Narežemo “meso” lubenice na koščke, naribamo limonino lupinico, natrgamo liste mete, primešamo še kakšno breskev, grozdje, jagodičje ali drugo poletno sadje in če nam paše kislo, limono še stisnemo povrhu. Zelo sladkosnedi bi si to odlično sadno solato verjetno še sladili. No, če res ne gre brez, morda tokrat poskusite med, ki je prav tako znan po svoji “ljudski zdravilnosti”.

Še nekaj “bonus” informacij o lubenici, ki jih morda niste imeli

Lubenice je bolje kupiti “odprte”, saj že takoj vidimo, kaj smo vzeli. Obstajajo tudi rumene in oranžne lubenice, ki bi naj bile slajše od rdečih, a vendar se številne vrste te poletne zvezde osvežitve ne končajo tako hitro. Obstaja jih preko 14 vrst, ločimo pa jih glede na obliko, velikost in barvo. Obstajajo tudi “mini” lubenice, celo takšne s slovenskim poreklom, ki pa jih običajno kupujemo cele. Saj na te se pa že lahko zanesemo, kajne? ;)

Comments


bottom of page