top of page

Malo drugačni nasveti za učenje

Izpitno obdobje se nezadržno bliža. Ste že pripravljeni na vsa preverjanja in dokazovanja znanja? No, nikoli ne morete biti pripravljeni preveč, zato smo tokrat za vas zbrali nekaj zanimivih nasvetov, ki jih ne boste našli ravno povsod …

Najbolje se je učiti v postelji

Udobno se namestite, razprostrite zapiske naokrog, knjige zložite na nočno omarico, najdite dobro podlago za pisanje in označevanje … in se lotite. Zaspite s snovjo in se z njo prebudite. Le kaj bi lahko bilo še bolj učinkovito?

Okrajšave in pesniške figure

Da si lažje zapomnite določene vsebine, si lahko zanje izmislite čisto posebne okrajšave. A ne le to! Lahko najdete tudi kakšne dobre metafore, primere, pa tudi rime. Lahko pa si tudi izmislite kakšno neumno pesmico - te se itak najbolj “usedejo”. Karkoli že izberete, to nato uporabite kot “sidra”, s katerimi nato ponovno prikličete vsebino.

Hišni ljubljenčki

Vedno so naokrog, da nas malo motijo, včasih pa tudi spodbujajo pri vsakdanjih opravilih. Lahko jih uporabimo tudi pri učenju. Da med odmori lažje razbremenimo možgane, da dlje zdržimo na miru za knjigami (če se je kuža ravno namestil v naročje in prijetno zadremal, se menda ja ne bomo premikali), da nas nekdo potolaži, ko ne gre … pa tudi da jih po celem dnevu učenja peljemo na sprehod in se malo prezračimo.

Zvočni posnetki

Pri snovi, ki jo je treba dosti ponavljati, je včasih dobro, da si jo najprej posnamemo - na primer s snemalnikom zvoka na telefonu. Nato si bomo lahko posnetek predvajali kjerkoli in kadarkoli in tako lažje pomnili, kar nam pripoveduje.

Meditacija

Pred učenjem malo meditirajte. Psihologi se strinjajo z guruji, da strmeti v prazno in misliti na nič za nekaj trenutkov, preden se v knjige vržete za nekaj ur, pomaga zmanjšati napetost in vzpostaviti fokus. In ja, za to vam ni treba biti jogi, samo poskusite.

Mi bomo vsekakor poskusili. Če boste vi tudi, nam javite, kako se je obneslo. ;) Pa srečno na izpitih!

Opmerkingen


bottom of page