top of page

Manj stresa - boljše ocene? Zakaj pa ne ...

Večina študentov se ne zaveda, da stres ni naraven del študija, ampak znak, da nečesa ne delamo prav. Ali drugače, če ste ves čas študija na koncu z živci, to pomeni, da se bi ga morda morali lotiti drugače …

Zakaj mislimo, da le kadar smo popolnoma pod vplivom adrenalina, aktiviranega zaradi učinka “beg-ali-boj”, nekaj počnemo uspešno? Tudi če takšne občutke res imate, pa ni rečeno, da so osnovani na resničnosti. Dejstvo je namreč, da so študentje z višjimi ocenami običajno manj stresno obremenjeni kot tisti, ki “komaj zdelujejo”. No, to ni nujno pravilo. A če si želite boljših ocen in ste zato pripravljeni malce spremeniti študijske navade, res ni nič narobe, če ob tem še malo uravnate svojo stresno obremenjenost, kajne?

Pomembni napotki za manj stresa in več uspeha pri študiju

1. Natančnost je bolj pomembna od brzine Če ste mislili, da so najboljši tisti, ki se naučijo najhitreje, se verjetno niste zmotili. A nikar ne pričakujte, da bo vso znanje takoj šlo v glavo. Včasih je treba malo potrpljenja in takrat je bolje ponoviti enkrat preveč kot enkrat premalo in si res natančno zapomniti učno snov. Pravijo namreč, da si najboljši na svetu za tisto, kar počnejo, vzamejo ves čas, ki ga potrebujejo za dosledno in natančno delo. In tako dosegajo vrhunske rezultate.

2. Namesto, da se obremenjujete, koliko dela imate, raje pričnite z njim Ni ga študentskega junaka, ki ne bi tik pred izpitnim obdobjem “pojamral”, koliko dela ima. Ali se pač najde kdo, ki namesto obupavanja raje kaj postori? Sigurno se najdejo, a se njih ne sliši. Marljivo se lotevajo snovi in se namesto na “samo-živciranje” osredotočajo na učenje. Ne le da tako preusmerijo pozornost stran od stresorja in morda celo preprečijo stresni odziv telesa, temveč tudi usvojijo nekaj znanja.

3. Posnemajte rutino zabavnih opravil Kot ste nazadnje vztrajno, osredotočeno in z veliko potrpežljivosti s pomočjo raznih filtrov in aplikacij amatersko retuširali svojo "profilko" za družbeno omrežje, je ura kar izginila, kajne? Kaj šele, če ste hoteli poretuširati cel album, potem ste hitro "porabili" ves dan in ob tem ne občutili napora. Seveda, ker ste se ob tem zabavali. Če boste torej rutino samo prenesli v učenje (in poskusili odmisliti faktor zabavnosti), bo le-to bolj zanesljivo in manj stresno.

4. “Prisluhnite” svojim možganom Seveda je dobro, da se učenju posvetite v čim večji meri. Ampak če vam um ne da, da bi nadaljevali, ker že dve uri brez pavze rešujete isto nalogo, mu le prisluhnite. Zadihajte, vstanite, vzemite si kozarec vode, malo se razmigajte - sprostite napetost in prevetrite misli. Prav tako po celem dnevu učenja raje ne pojdite popivat, ampak počivat. Da boste lahko naslednji dan učni maraton ponovili.

5. Bonus: babičin napotek, ki nikoli ne zastara Lotite se pravočasno. Samo to. Če snov za izpit zajema cel semester, se učiti pričnite vsaj teden dni pred samim dnevom D. Za manj stresa in boljšo oceno se splača potruditi.

Comments


bottom of page