top of page

Matura 2021 bo potekala po planu

Letošnja matura bo potekala po načrtu, ki je bil predviden že konec lanskega koledarskega leta. Skupaj 17803 kandidati bodo maturo opravljali v prilagojenih okoljih, ki bodo zanje čim bolj varna. Letošnji bodoči maturanti so prav tako že začeli s prednostnim cepljenjem, da bi morebitni simptomi ali drugi učinki do začetka mature pravočasno izzveneli, vendar se je za cepljenje do sedaj odločilo manj kot 15 % vseh prijavljenih na junijsko maturo.7180 kandidatom za splošno in 10623 za poklicno maturo ni potrebno več dvomiti, ali bo letos matura izvedena po prvotno načrtovanem koledarju, saj, kot je navedel dr. Zupanc: »Na šolah, v maturitetnih organih in na Državnem izpitnem centru smo tudi letos - v covid razmerah - na maturo pripravljeni. Vsi skupaj zagotovimo šolam pedagoški mir in pustimo maturantom, da se čimbolj v miru do konca lahko pripravijo tudi oni.« Ministrica Kustec pa je za javnost na tiskovni konferenci 21. 4. 2021 povedala, da je glede znanja in varnosti dijakov pomirjena (gov.si, 2021).


Dijaki zaključnih letnikov z gotovostjo pripravijo na prvo srečanje z letošnjimi maturitetnimi polami, ki bo za dijake gimnazij že v torek, 4. maja, za tiste, ki opravljajo poklicno maturo pa 29. maja 2021. Prvi bodo že tradicionalno začeli s pisanjem eseja, ki se je lani izvedel kar skupaj z drugo polo (na srečo se to letos ne bo ponovilo), drugi pa se bodo prvič srečali pri angleščini ali pri slovenščini.


Prilagoditve splošne in poklicne mature


Obe maturi sta zaradi neugodnih razmer prilagojeni. Pri splošni in poklicni maturi bo med drugimi prilagoditvami dijakom priznan splošni bonus za vse predmete splošne mature v obsegu 10 odstotkov na neuspešno opravljeni del zunanjega dela izpita. Izjema bodo izdaje certifikatov za tuje jezike, ki so vezane na SEJO in zanje ni možno upoštevati bonusa. Prav tako je prišlo do “olajšav” pri ustnih izpitih; za obe maturi se je zožil tudi obseg vsebin in njihova večja predvidljivost.


Maturanti se že cepijo, a ne vsi


Na današnji dan, ko so cepilni centri pričeli sprejemati mautrante, je bilo na cepljenje prijavljenih okrog 2600 maturantov, to je približno 14,6 %. Občutki so tudi med mladimi mešani, različni mediji pa poročajo o različnih iniciativah, med drugimi Iniciativi slovenskih zdravnikov, ki so strokovno utemeljili nesmiselnost cepljenja maturantov (Ferlič Žgajnar v Delu, 2021).


Več podrobnosti o sami izvedbi mature najdete v novicah na spletnem mestu Vlade RS:
Commentaires


bottom of page