top of page

Matura bo, maturitetni esej se premakne

Matura se bo letos izvajala v kasnejših terminih kot običajno. Zamik bo lahko vplival tudi na cel sistem nadaljnjega vpisa na fakultete, vse skupaj pa je odvisno od razmer. Priprave na maturo na daljavo so v polnem teku. Tudi mi vsem dijakom priporočamo, da čas dobro izkoristijo, saj ocena na maturi na večini fakultet pomembno vpliva na možnosti vpisa na želen program z omejitvijo.

Roke za prve prijave na fakultete so že podaljšali, ampak se tudi nov datum za oddajo neizbežno približuje. Zaenkrat to ostaja 9. april, kar pomeni, da imate dijaki zaključnih letnikov še en teden časa za prijavo. Imejte v mislih, da prijave potekajo glede na vaše želje, vpisi pa bodo potekali glede na omejitve, zato so odvisni tudi od uspeha na maturi.

Matura bo letos zaradi izrednih razmer zamaknjena

STA je objavila, da se bo esej s 5. verjetno premaknil na 30. maj. Dijaška organizacija Slovenije bi naj po besedah ministrice Simone Kustec podala željo, da matura letos je, zato se ministrstvo osredotoča na to, da jo tudi izvede. Zaključek šolskega leta za maturante bo 22. maja 2020, v primeru še daljšega obdobja omejitev pa se bodo datumi lahko še spremenili.

Mednarodno maturo so sicer odpovedali, kot smo vas že obvestili v prejšnjem prispevku. Tudi junijski rok splošne mature še ni popolnoma zagotovljen. Po besedah ministrice Kustec, se bodo v primeru, da “se bo vse [celotna matura] preneslo na jesenski rok, razpisi morali prestaviti”. Na ministrstvu še vedno upajo, da bo matura lahko izvedena v obeh; spomladanskem in jesenskem roku in zagotavljajo, da iščejo rešitev, ki bo “življenjska in prilagojena razmeram”.

Izkoristite prosti čas za pripravo

Računati na to, da spomladi mature ne bo, ni ravno smotrno, tudi jesenska priprava bo sigurno enostavnejša, če boste začeli delati že sedaj. Matura je resen preizkus, ki od dijaka terja znanje, pridobljeno na ne-kampanjski način. 5 predmetov snovi več šolskih let ni nekaj, kar bi si lahko zapomnili čez noč in do naslednjega dne pozabili. Zato je dobro, da znanje utrdite, čeprav bi višek časa verjetno raje porabili za kaj bolj prijetnega. E-učenje gradivo prinaša na dom, prav tako so odprti portali, kjer lahko pridobite dodatne informacije in svoje znanje ponovite, poglobite in utrdite do te mere, da boste pripravljeni. Ne glede na to, ali boste veliki “finiš” srednješolskega izobraževanja izvedli junija ali septembra.

bottom of page