top of page

Matura je že skoraj tukaj. Smo pripravljeni?

Zadnja letošnja majska sobota prinaša maturo v vsej njeni veličini. Prelomnica, ki se je nekateri bojijo, drugim pomeni priložnost, da se dokažejo, tretjim pa nekaj, kar pač morajo prestati, da lahko nadaljujejo svojo pot … vsem pa odskočna deska za nadaljnje izobraževanje na fakulteti. Skrb glede znanja in dvomi v pripravljenost nanjo pa so zaradi epidemoloških ukrepov letos še večji. Ampak je, kar je, zato nanjo sedaj že moramo biti pripravljeni.

Vir slike: Unsplash

Bliža se 30. maj, dan, na katerega se bosta to šolsko leto pričeli tako splošna kot poklicna matura. Poklicni maturantje bodo to soboto opravljali pisni izpit iz angleščine, splošni bodo na en dan pisali obe poli za slovenščino oziroma italijanščino ali madžarščino kot materni jezik. V tednu, ki bo sledil, se bosta zvrstila še ostala dva glavna predmeta splošne mature; angleščina in matematika oziroma poklicne mature slovenščina in matematika. Dragi maturantje, napetega in intenzivnega tedna vam res ne zavidamo, a verjamemo, da boste zmogli, kot smo že prejšnja leta.

Kaj še lahko naredimo v zadnjih trenutkih pred maturo

Organizacija časa je pomemben del priprav, sploh, ko se bliža njihov zaključek. Čeprav imamo občutek, da je časa absolutno premalo, da bi naredili še karkoli, nima smisla “bezljati” od predmeta k predmetu. Raje vdihnimo, preverimo, kako je zapolnjen naš urnik in organizirajmo še tiste preostale proste ure do mature in preverimo še tiste nekaj snovi, ki nam lahko pomaga izboljšati oceno. Ne pozabimo, da si je potrebno od učenja vzeti tudi kakšno pavzo, po možnosti predihano v naravi.

Zadnji dan bomo lahko naredili bolj malo. Prihranimo ga za splošno ponovitev, vsaj delno pa tudi za sprostitev, da se bomo pred pomembnim dnem dobro naspali. Bistveno si je verjetno tudi dopovedati, da kar je, je. Zavedanje, da smo dosegli, kolikor smo zmogli in da smo dali od sebe vse, kar lahko (upamo, da ste res), nam lahko pomaga zbrati misli in se osredotočiti na svoje znanje v trenutkih, ko nas zagrabi panika. Kaj še bo in kako se bomo s tem soočili, se bomo ukvarjali, ko odpišemo in odgovorimo vse tisto, kar nam je v našem srednješolskem izobraževanju ostalo v spominu in smo sposobni priklicati na plano v teh ključnih trenutkih. O rezultatih, ugovorih, ponavljanjih, zviševanjih in drugih možnostih izboljšav rezultatov pa bomo že razmišljali po 13. (splošna) oziroma 7. (poklicna) juniju, ko bomo prejeli točke in ocene.

Comments


bottom of page