top of page

Mladi se zavzemamo za stabilno podnebno prihodnost

Kdo se bo boril za našo prihodnost, če ne mi sami? Sploh ko gre za naravo, se včasih zdi, da smo v svojem mladostnem hitenju popolnoma pozabili na to, kam pravzaprav hitimo. Pa to sploh ni res. Mnogo nas je, ki se zavedamo, kako pomembna je skrb za boljši jutri. Še več, obstajajo tudi organizacije, združenja, ki skrbijo za stalno ozaveščanje in tudi aktivno dejavnost v smeri stabilne, zdrave in zadovoljne prihodnosti za vse.

Združenje Mladi za podnebno pravičnost poziva na protestni shod

Iniciativa mladih slovencev vabi na “Podnebni štrajk”, ki se bo v petek zgodil v več slovenskih mestih. Ne le v Ljubljani, ampak tudi v Novem Mestu, v Kopru, Mariboru, Ormožu, Kamniku in Slovenskih Konjicah, bomo “mladi 5 do dvanajstih protestno zapustili šolske klopi” in se zbrali na znanih trgih naštetih mest, da bi skupaj opozorili na problematiko podnebnih sprememb.

Na shodu bomo usklajeno z vso svetovno pobudo mladih zahtevali ukrepe, ki bi zagotavljali boljšo prihodnost vseh nas. Znani so ukrepi, ki bi človeštvo vrnili k naravi in v vnemi, da bi vlaka podnebnih sprememb pravočasno ustavili, jih bomo povedali še enkrat.

S transparenti, protestnimi vzkliki in tudi spletnimi opozorili bomo (ponovno) zahtevali spremembe na področju energijskih virov, ki naj bodo nizkoogljični ter razogličenje Slovenije, da omejimo letno rast temperature. Sonaravno delovanje kmetijstva, skupnostno upravljanje z življenjskimi viri, obnavljanje naravnih habitatov in večanje biotske raznovrstnosti. Mesta vrnimo ljudem, iz njih umaknimo avtomobile in uredimo javni prevoz, da bo primeren dostopen, učinkovit in zelen.

Od korporacij zahtevamo ljudem prijazno trajnostno proizvodnjo in dostojna zelena delovna mesta, od izobraževalnih in drugih formalnih institucij pa celovito vključevanje okoljskih tematik na vse ravni izobraževanja. (Vir: dokument Zahteve mladih za podnebno pravičnost)

Še nekaj informacij za vse, ki se bomo iz Celja se bomo na protest odpravili v petek ob 10. uri

Pomembno: Mladoletni dijaki potrebujejo podpisano izjavo staršev, da jim dovoljujejo udeležbo na protestu. V nasprotnem primeru se ne bodo mogli udeležiti protesta v organizaciji KŠOC.

Predviden odhod iz Celja v Ljubljano: ob 10.00 (glavna avtobusna postaja).

Predviden povratek iz Ljubljane v Celje: ob 15.00 (lokacija bo znana naknadno).

VSA MESTA SO ZASEDENA, prijave niso več možne. Vsi prijavljeni boste na elektronski naslov dobili informacije o prevozu.

Podnebni štrajk ni le dober izgovor, da izpustite nekaj ur pouka - je štrajk z namenom, ki se ga moramo zavedati vsi. Kdo bo poskrbel za našo prihodnost, če ne mi sami? In kako bomo poskrbeli, če v poplavi informacij ne izluščimo tistih najbolj perečih? Samo z lastnim zavedanjem in interesom, seveda. Zato bodimo pobudniki, aktivno in vztrajno s svojo prisotnostjo pokažimo, da nam je prihodnost pomembna.

Comments


bottom of page