top of page

Morda pa le lahko premagamo jutranjo nenaspanost

Budilka je tista bedna reč, ki odžene najslajše sanje in prepreči prijetno počasno prebujanje ob sončni svetlobi, ki počasi prodira skozi nepopolno zastrte zavese … Z velikim zehom in še večjo muko jo utišamo in se odpravimo novim zmagam naproti. Slaba volja pa velikokrat z nami. Da bi nam bilo še huje, srečamo kar nekaj ljudi, za katere se zdi, da jim zgodnja ura ne predstavlja nobenih težav. Lahko tudi sami kako premagamo jutranjo nenaspanost in dan začnemo polni energije?

Vir slike: Freepik

Študijski čas je tisti divji čas, ko ne najdemo prave rutine in zato težje sledimo utečenemu bioritmu, ki bi nam pomagal h kakovostnemu in krepčilnemu spancu. Zato se zjutraj v svet odpravimo nezadovoljni in namrščenega obraza zremo predse, neznano kam. Pa je to res potrebno? Bo dan res kaj boljši, če se bomo držali kislo kot limone in po možnosti iz jeze “nalajali” še tiste, ki nam bi hoteli dobro? Verjetno ne.

Malo pozitivizma ni še nikoli nikomur škodilo

Zakaj se torej ne bi sprijaznili, da smo pač morali zgodaj vstat in si priznali, da dan zaradi tega še ni zanič? Prva kava v dobri družbi nam pri tem lahko pomaga in nas spodbudi, da oči odpremo malce bolj od reže pod vrati in opazimo lepoto življenja, ki nas obdaja. Neprespano noč bomo že nadoknadili s kakšnim opoldanskim dremežem ali pa se za spremembo danes prej odpravili spat. V tem trenutku pa praktično nimamo kaj. Če smo se odločili vstati in iti na faks ali na delo, pač gremo. Če si pri tem nadenemo še nasmešek, bo pa verjetno tudi malo lažje.

Nahranimo svoje zaspane možgane

Ne samo s kavo. Tudi z ustrezno prehrano. Če se bomo lotili energijsko bogatega in lahko prebavljivega zajtrka, nam lahko tudi to pomaga, da se malce bolj prebudimo. Kosmiči, sadje, zelenjava, oreščki … zmleto ali zmešano ali kar tako v kosu. Kakorkoli in karkoli, da le vsebuje energijo ogljikovih hidratov in hranljivost vitaminov in mineralov. Baje so za prebujanje dobra tudi jajca in seveda si lahko privoščite tudi kakšen z zrnjem bogat piškot, sladek datelj ali košček temne čokolade. Potem pa si privoščite še eno kavo ali pravi čaj. In svet bo kmalu videti lepši.

Pomigajmo in se razvedrimo

Energijo po telesu požene tudi malce jutranjega razgibavanja. Kombinaciji joga poz, ki jih izvedete v enem jutranjem sklopu, ne pravijo brez razloga “pozdrav soncu”. Če niste ljubitelji joge, pa lahko svoje telo na nove podvige pripravite tudi z enostavnimi razteznimi vajami ali celo jutranjim tekom. Če zmoremo slednjega, bomo zmogli vse!

Comments


bottom of page