top of page

Motilci učenja? Ne, hvala!

Smo na sredini zimskega izpitnega obdobja in se bolj ali manj uspešno prebijamo skozi študijske zalogaje. Pri tem nas seveda marsikaj zmoti. Največkrat telefon, kakšna domača žival, tudi družinski član ali cimer oz. cimra. Da ne govorimo o prijateljskih in ljubezenskih razlogih za prekinitev ali odlaganje učenja. No, včasih pa je krivo tudi vreme, ki je presončno ali premrakobno, hrup, ki ga povzročajo sosedje in zvonjenje cerkvenega zvona vsakih 15 minut.

Kaj je pa tvoj najbolj nadležen distraktor?

Motilci ali distraktorji so vse tiste reči, ki zmotijo našo pozornost, potrebno za opravljanje določene aktivnosti. Evolucijsko gledano je bilo to tisto, kar bi opozarjalo na nevarnost, dandanes pa gre prevečkrat le za to, da se bi nekaterim opravilom raje izognili in za to izkoristimo vsak izgovor. In eno takih opravil je učenje. Ko bi se morali osredotočati na knjige, smo precej bolj občutljivi na prah in nered v sobi, večkrat moramo na stranišče, bolj nas dajeta lakota in žeja ... Radi najdemo vsak možen razlog, da se izognemo poglabljanju v študijsko literaturo in namesto tega sesamo, pospravljamo, si pripravljamo obroke in se urejamo v kopalnici.

Vir slike: Unsplash, avtor: Green Chameleon

Seveda k temu sodijo tudi tisti motilci, ki si jih ne "nakopljemo" sami. Morda bi prijatelji res radi, da se jim pridružimo pri večernem druženju, punca/fant že malo dvomi v resničnost naše ljubezni in predvsem kakšen šef rad nerga ravno takrat, ko najbolj "pademo" v snov.

Umaknimo motilce in se prebijmo skozi izpite

Za prvo vrsto motilcev najprej potrebujemo veliko volje in "karakterja". Ste že kdaj poskusili meditacijo ali kakšne vaje za ohranjanje koncentracije? Če ste, dobro veste, da ni bližnjic. Vztrajnost in predanost je edina pot do cilja. Enako velja za učenje ... ko pomislimo, da bi storili nekaj drugega, to malo odložimo. Opravimo vse potrebno, da se bomo lahko mirno učili in si zadajmo, da se bomo snovi posvečali vsaj 20 minut skupaj. Potem si vzemimo odmor, opravimo, kar moramo in nadaljujmo. Dobro je, da se pri tem tudi malo razgibamo.

Pri drugih motilcih pa je vse odvisno od naših odnosov. Smo sposobni postaviti mejo med tem, kar od nas želijo drugi in kar moramo storiti zase? Tudi tukaj nam bo v veliko korist karakter. In ugasnjena obvestila na telefonu. Najbolje, da ga kar nekam odložimo in se učimo iz knjig ali tiskanih zapiskov. Kadar to ni mogoče, pa si snov prenesemo in izklopimo vsaj internetno povezavo. Enostavno povedano; tehnologijo izkoristimo v svoj prid in ne dovolimo, da ona izkorišča nas.

Nekaj časa nazaj smo vam že podali kar nekaj idej, kako izboljšati svoje učne kapacitete. Pri vsem skupaj pač ni neke velike znanosti, temveč je res večina (na kar lahko vplivamo) odvisna od nas samih.

Zato ponovimo še enkrat skupaj: Za izpitno obdobje brez motilcev najbolj pomaga trden karakter. ;)

bottom of page