top of page

Movember - in njegov ženski par

Minilo je že nekaj novembrskih dni. Obarvano listje odpada, veter vije okrog vogalov, megla se iz naše kotline redko dvigne pred 10. uro zjutraj … kaj pa brki? Jih še vedno gojimo? In … če jih, ali vemo, zakaj točno že to počnemo? In ali vemo, kaj potem počnejo ženske oktobra?

movember

Movember je gibanje, ki so ga leta 2003 pričeli v ZDA z misijo izboljšati zdravje moških po svetu. Že leta pred tem smo v oktobru, no, vsaj za 1. oktober, v čast damam pripenjali roza pentljice, novembra pa naj bi to z modrimi počeli za močnejši spol. Vendar pa se do aktivnih pričetkov organizacije Movember ni niti pod razno toliko govorilo in vedelo o raku na prostati, kot so o tej moški bolezni uspeli informirati prav predstavniki ameriškega združenja, dandanes razširjenega že po vsem svetu.

Da bi svojo skrb za zdravje in preprečevanje prezgodnjih smrti moških - pa tudi splošne populacije - predstavili še bolj resno, so pričeli s posebnim gibanjem za gibanje, imenovanim Move. Tako je en od načinov, da prispevamo fundaciji, športna aktivnost. Na splošno pa gre za zbiranje denarja po klasičnih kanalih, pri čemer bi njegova poraba naj bila transparentno prikazana na spletni strani fundacije.

Kaj pa ti? Si ta mesec že vzgojil brke, da bi pokazal, da ti ni vseeno? No, sedaj veš, da je gibanje namenjeno opominjanju na skrb za zdravje moških. Ne izgovor, da se ti en mesec ni treba briti.

Kaj pa ženske?

Ženski mesec, mesec boja proti raku na dojkah, bi naj bil oktober oz. pinktober. Ali pa januar, pravijo nekateri. No, da se od britja vrnemo k roza trakcem, vemo, da so ti najbolj pojavni 1. oktobra in nekaj dni po njem, potem pa se vse skupaj nekako pozabi. Razen reklame za poseben mobilni telefon, ki ga vsak oktober pod roza pentljo oglašuje en naših ponudnikov. In kakšnega članka v kateri od ženskih revij.

Torej lahko rečemo, da na nek način ga imamo. Vendar pa se ta ne navezuje na nekaj univerzalnega, kot so pri moških brki. Navezuje se na kup roza reči, roza pa, roko na srce, ni ravno barva, ki bi bila pri srcu kar vsem ženskam. No, saj ne rečemo, da moškim brki pa so. Ampak po pričevanju nežnejšega spola vse kaže, da je na svetu več žensk, ki bi jim verjetno bolj pasalo, da se jim kak mesec ne bi bilo treba briti tam spodaj, kot pa da imajo roza mobi. Kaj pravite?

Comments


bottom of page