top of page

Možni škodljivi učinki opevanega razstrupljanja

Tisti, ki še niso slišali za “detoksikacijo” ali po naše “razstrupljanje” telesa, verjetno živijo v jami, sigurno pa so popolnoma odrezani od sveta. Nastopil je namreč čas, ko skopni sneg in začne ozračje dišati po kopalni sezoni, iz radijev, televizij, obcestnih plakatov, “pop-up”-ov, oglasov med brskanjem po najljubšem iskalniku in mnogih drugih medijev v nas kričijo “detox” napitki, diete, tretmaji in še bi se lahko našlo. Koliko jim verjamemo in ali jim sploh gre zaupati?

Popraznična pomlad je čas, ko se nas loti slaba vest zaradi odvečnih maščobnih celic in nabranih kilogramov. Kar z veseljem izkoristijo ponudniki raznih “wellness” storitev, ki nas dobesedno bombardirajo skozi številne oglase. Nekaj se nas pa že mora prijeti, kajne? In res je tako, prime se nas marsikaj. Morda študenti še ne dajemo toliko pozornosti raznim čiščenjem telesa strupov skozi stroge diete, spiranje črevesja, postenje, žavbe za piti in maže za packati po sebi. Vendar nismo nedotaknjena skupina - poglejte si vse tiste zagrižene “čistojedce”, ki se odločijo v enem tednu potolažiti slabo vest zaradi pretiranega uživanja nezdravih obrokov na bone.

Kaj v resnici pomeni beseda detoksikacija in kako nanjo gledajo zdravniki

Vsak konvencionalni zdravnik, ki vam hoče dobro, vam bo neposredno povedali, da v kolikor niste užili strupa (toksina), niste odvisni od alkohola ali psihoaktivnih sredstev, detoksikacije v medicinskem smislu ne potrebujete. “Detox”, kot dandanes pravimo očiščevanju telesa “strupov” z blagodejnim vplivom na urejanje prebave, uravnavanje telesne mase, utrujenosti, nespečnosti, težave s kožo in še bi lahko naštevali, pa so bolj ali manj za lase privlečeni marketinški pristopi. Zato je nanje potrebno pogledati skozi očala odgovornosti in pri tem uporabiti zdravo pamet.

Da bi se takšnih metod lotili uspešno in racionalno, je bistveno, da najprej razumemo, kako naše telo deluje. Sem pa tudi sodi zavedanje, da se bo samo ubranilo škodljivih snovi na način, da jih izloči iz organizma. (Tipičen primer, ki se je verjetno zgodil že marsikomu, je, da po preveč popitega alkohola bruhamo.) Razbijmo torej danes nekaj očiščevalnih mitov na način, da si ogledamo, kako nam nekateri bolj invazivni načini razstrupljanja lahko naredijo več škode kot koristi.

Negativni učinki nekaterih različic sodobne komericalne detoksikacije

Stroge diete ali popoln post: “če boste pili ta čarobni napitek in nič drugega en teden, se boste počutili bolje, izgubili telesno maso in vaša koža se bo svetila” je en od tipičnih nagovorov ponudnikov “detox” kur. Če se že lotite takšnega načina izboljševanja počutja, dobro preberite, kaj napitek vsebuje. Predvsem se osredotočite na to, ali ima vsa hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje, da ne boste kar ogrožali svojega zdravja, namesto, da bi mu pomagali.

Tabletke, nagnusni napitki in drugi prehranski dodatki: če jih kupite v lekarni, se pozanimajte o možnih stranskih učinkih. Če vas ti ne odvrnejo, naj dodamo še, da žal tudi večina trditev, ki jih navajajo kot koristi uporabe teh sredstev, drži samo za kakšno od sestavin, ki morda niti ni glavna, po možnosti pa jo lahko enostavno nadomestimo s kakšno vsakdanjo jedjo.

Spiranje črevesja: gre točno za to, kar se bere - skozi črevesje spustimo dovoljšnjo količino vode (ne bomo debatirali, s katere strani), da ga očistimo vsebine, s tem pa tudi strupov. Ali užitje snovi, ki telo kar samo pripelje do bolj intenzivnega izločanja. Možne negativne posledice pri tem so: črevesni krči in dehidracija - kot pri hudi driski. Če torej nimate kolonoskopije ali drugega posega, pri katerem je čiščenje črevesja nujno kot predpriprava na medicinski poseg, tovrstne invazije v črevesno floro niso ravno na mestu.

Sedaj vemo, da so najbolj opevani tretmaji detoksifikacije navadni miti in da nam k boljšemu spancu, lepši koži ter izgubi kilogramov bolj pomaga dolgoročna sprememba načina življenja. Če bomo torej skrbeli za uravnoteženo prehrano, ustrezno hidracijo, gibanje, kakovosten spanec in sprostitev, bo (zdravo) telo samo brez kakšnih zapletov opravilo čiščenje in izločilo tisto, kar nam škodi. Zato raje od strogega posta ali dragih tretmajev z bolj kakovostnimi obroki dopolnimo svojo prehrano, v tem čudovitem pomladnem vremenu prepešačimo kakšen kilometer več ali pa se za kak dan odpravimo v hribe. Pri tem pa še prišparajmo evro ali dva. Se strinjate?

Kommentare


bottom of page