top of page

Na fizikalno olimpijado letos tudi dva celjska dijaka!

IPhO 2021IPhO 2021Čestitke celjskima dijakoma Levu Podbregarju in Nejcu Funteku, ki se bosta v barvah Slovenije borila na 51. mednarodni fizikalni olimpijadi, organizirani v Latviji. Čeprav so organizatorji do nedavnega načrtovali, da se vsaj del olimpijade izvede "s fizično prisotnostjo" udeležencev, pa so pred kratkim sporočili, da bodo vsi sodelujoči tekmovali na daljavo.


Vir slike: Unsplash


Dijaka Gimnazije Lava Lev Podbregar in Nejc Funtek sta postala udeleženca 51. mednarodne fizikalne olimpijade


Celjski novičarski portal poroča o zadovoljstvu obeh udeležencev glede uvrstitve ter njunih mnenj o fiziki ter razlogih, zakaj jima je pri srcu prav ta za večino tako zahtevna srednješolska snov. Lev spodbuja k učenju in razumevanju fizike, saj naj bi to pripomoglo k hitrejšemu splošnemu razvoju in olajšanju življenja ljudi. Nejc, ki je uspešen tudi na drugih področjih, prav tako poudarja uporabnost te naravoslovne znanosti, ki na videz zapletene pojave poenostavi in pojasni z enačbami in eksperimenti.


Uvrstitev na olimpijado sta si zagotovila s teoretičnim znanjem, sedaj pa se intenzivneje posvečata še eksperimentalnemu, pri čemer ju podpirata mentorja, profesorja fizike Gimnazije Lava, profesorja fizike A. Pučnik in V. Babič. Poleg njiju se bodo olimpijade udeležili še trije slovenski dijaki iz Kranja, Ljubljane in Velenja.


Obema udeležencema čestitamo in jima želimo obilo uspeha!

Mednarodna fizikalna olimpijada bo potekala od 17. do 25. julija 2021


In to na daljavo. Sredi aprila so iz organizacijske ekipe 51. mednarodne fizikalne olimpijade (orig. International Physics Olympiad oz. IPhO 2021) vsem udeležencem sporočile, da se lahko olimpijade udeležijo na daljavo ali s prihodom v Vilno, pred nekaj dnevi pa možnost izbire preklicale z nujnim obvestilom o možnosti udeležbe le na daljavo. Pravijo, da


so to storili s težkim srcem, a vendar so razlogi jasni; prepočasno cepljenje in porast primerov okužb z virusom COVID-19 po vsem svetu. Vendar pa to naj ne ustavi udeležencev, dodajajo. Vse, ki so se prvotno prijavili za obisk Litvanske prestolnice za “fizično” udeležbo, pozivajo, naj posodobijo svoje prijave skladno s pravilnikom za izvedbo na daljavo in obveščajo, da bodo več informacij podali kmalu (IPhO 2021).Comments


bottom of page