top of page

Na jezero namesto na morje

Če nam cesta do obale zaradi gneče ne diši, če smo bazenske vode že naveličani in če iščemo osvežitev, ki bi prinesla tudi kakšno novo doživetje, je morda čas, da se odpravimo na jezero. Ta tudi zaradi čedalje večje priljubljenosti rekreativnih vodnih športov postajajo čedalje bolj popularna. Slovenija jih premore ogromno, nekaj vam jih predlagamo v tem prispevku.

Vroči dnevi s krajšimi nevihtnimi prekinitvami, ki samo še povečajo občutek sopare, kličejo po ohladitvi. A kaj ko se pot do obale mimo prestolnice prevečkrat podaljša, čakanje na prestop meje pa je že v polnem poletnem razmahu. Priložnost je obisk kakšnega jezera - pa ne ravno blejskega ali bohinjskega, pot do katerih je prav tako kaj velik izziv, če se tja odpravimo ob napačni uri in se “zataknemo” v krožišču takoj za izvozom iz AC. Kam torej za en dan, da ni predaleč in da se lahko prijetno ohladimo?

Večja jezera v bližnji okolici

Celjsko območje prinaša osvežitev v Šmartinskem jezeru, ki je v naši neposredni bližini. Mnogi tam že več let brezskrbno plavajo, plujejo, po novem pa ZPO s ŠRC Šmartinsko jezero obljublja tudi veliko skakalnico in wake vlečnico, kot dve od mnogih športno-adrenalinskih pridobitev. Mnogi se radi odpravijo tudi proti Slivniškemu jezeru. Hmm … zakaj pa ne? Če je koga strah somov, ti baje ne jedo ljudi.

Se nam ljubi “spakirati” v avto in odpeljati dobrih štirideset minut iz mesta? Potem imamo na voljo več priljubljenih lokacij za namakanje ali sproščanje v vodi. Velenjsko jezero že nekaj let slovi po svoji gostoljubnosti, po novem pa se je čedalje več ljudi pričelo navduševati tudi nad z vodo napolnjeno gramoznico na stranpoteh med Mariborom in Ptujem. Za kakšen izlet se splača iti malo pogledati, pravijo poznavalci.

Tudi reka Savinja nudi prijetno osvežitev

Za dodatno stopnjo svežine si lahko privoščimo tudi kakšno rečno dogodivščino. Savinja je višje v svoji dolini bistrejša in tolmuni kar vabijo k ohladitvi. A je tudi bistveno hladnejša z vsakim kilometrom bliže njenemu izviru. Celjani jo radi izkoristimo kar lokalno za hitro ohladitev predvsem naših štirinožnih prijateljev. Najpogumnejše pa v njej lahko opazimo uživati tudi kot nekoč, ko je bilo glavno celjsko kopališče prav ob tej naši znameniti reki. Na adrenalinsko ohladitev lahko računate nekje od Ljubnega in naprej, nižjeležeče znane lokacije pa so običajno temperaturno prijetnejše in primernejše za kakšno ležerno namakanje.

Comments


bottom of page