top of page

Na plaži brez maske, a na dovoljšnji medsebojni razdalji

Kopališča se ne bodo izognila preventivnim ukrepom. Ta sledijo priporočilom NIJZ, ki vključujejo tako razkuževanje kot medosebno razdaljo. Obisk plaž bo omejen; najbolj obljudena kopališča pričakujejo, da bodo lahko kopalne in spremljevalne storitve ponudila le polovici obiskovalcev glede na prejšnja leta.

Vir slike: Unsplash

Upravljavci plaž in kopališč na slovenski obali so že pripravljeni. Kopalna sezona je uradno odprta, ob njej pa so dobili tudi navodila za preventivno ukrepanje na obalnih površinah in v vodi. Seveda bomo ukrepe morali upoštevati tudi sami kopalci. Malo za šalo in malo zares bi lahko rekli, da bodo predvsem tisti, ki že na splošno ne razumejo koncepta osebnega prostora, verjetno ukrepe težko sprejeli. V splošnem pa bo čisto mogoče manjša gneča dobrodošla novost za večino obiskovalcev naših kopališč.

Medosebna razdalja med kopanjem in sončenjem

Prvo pomembno navodilo preventivnih ukrepov je tudi na plažah še vedno ohranjanje medosebne razdalje. Pri kopanju in plavanju bomo morali upoštevati medsebojno razdaljo dveh metrov, od drugih plažnih “sosedov” pa se bomo morali umakniti vsaj za meter in pol, razen če bodo ti člani istega gospodinjstva. To prinese zmanjšanje mest na urejenih kopališčih, kjer bodo enako razdaljo morali upoštevati tudi upravljavci, ko bodo razporejali ležalnike in sončnike.

Razkuževanje in maske

Površine, namenjene uporabi ljudi, kot so ograje stopnic za dostop do vode, držala, kljuke itd. bodo razkuževali vsako uro, ležalnike in senčnike pa vsak dan. Prav tako bo potrebno razkuževanje sanitarnih in drugih skupnih prostorov. Maske bodo morali nositi zaposleni, kopalci pa si jih bodo morali nadeti v zaprtih prostorih, kot so sanitarni in podobni deli kopališč, če ohranjanje zadostne medsebojne razdalje ne bo mogoče. Ukrepe bodo morali izvajati na vseh kopališčih z upravljavci.

Napotki NIJZ nagovarjajo tudi kopalce

Še vedno pa je bistven faktor upoštevanja sam odnos ljudi do pravil in regulativ. NIJZ vsem kopalcem sporoča, naj se na plažo odpravijo zdravi in brez znakov okužb dihal. Kot vsako leto so pred kopalno sezono v laboratorijih preverili tudi območja uradnih kopalnih voda, ki so po njihovi analizi letos vsa varna za uporabo.

Več informacij: Dostop Regional obala

Comments


bottom of page