top of page

Nastavimo svojo biološko uro in zaspimo prej

Izpitno obdobje nas rado vrže iz ritma spanja. Naprezamo svoje možgane dneve in noči, naš spanec pa ne trpi le, ker ga je premalo, ampak ker nam priprava na izpite v zadnjem trenutku lahko čisto obrne bioritem. Dostikrat se nam tudi zgodi, da kljub veliki utrujenosti ne moremo zaspati pravočasno in ko bi zjutraj radi normalno pričeli s svojimi dnevnimi aktivnostmi, namesto tega premikamo dremež na budilki v pozno dopoldne.

Vir slike: Freepik

Kar ni pravzaprav čisto nič narobe, če nas čakajo počitnice. Kaj pa če se nam je že pričela počitniška praksa ali smo se dogovorili za študentsko delo, za katerega moramo zgodaj vstati? Ali če smo doma zopet prevzeli skrb za štirinožnega kosmatinca, ki nas veselo “v zrak vrže” že ob svitu? Potem bi bilo pametno razmisliti o premiku spalnega časa na kakšno uro pred polnočjo …

Nekaj nasvetov, kako svoje telo pripraviti, da zaspi prej

1. Če svoje najbolj intenzivne dejavnosti opravite dopoldne, pomeni, da boste lažje prej zaspali. Kasneje kot boste v dnevu pri opravilih dosegali svoj “energetski vrh”, na kasnejši čas se lahko premakne vaš čas spanja.

2. Jejte čim prej. Zgodnji zajtrk, kosilo in večerja vam pomaknejo bioritem nazaj in s tem dajo možganim znak, da bo tudi čas za spanje prišel prej.

3. Športne aktivnosti, sploh intenzivne, prav tako pomaknite v zgodnje popoldne, da s športom zaključite vsaj nekaj ur pred načrtovanim večernim počitkom. Za pozne ure so bolj primerne umirjajoče in sproščujoče vadbe, kot so joga, pilates in podobno.

4. Da se lažje privadite, hodite spat in vstajajte ob isti uri vsak dan. Vztrajajte, da se telo navadi.

5. Pomagajte si z zmanjašnjem večerne osvetljenosti prostora. Sem ne sodijo le luči, ampak tudi osvetljenost zaslona na telefonu. Najbolje bi se bilo zaslonu sploh izogniti. - Morda pa bi prav prišla prav tista knjiga, ki ste jo brali za izpit in se vam je ob njej spalo samo od sebe. :)

Kakovostno in zadostno spanje je bistvenega pomena za naše telesno in psiho-socialno počutje, pravijo strokovnjaki. Prav tako je od naspanosti odvisno, kako se bomo odzivali na vsakdanji stres in telesu omogočili, da regulira pritiske hitrega življenjskega sloga.

Želimo vam miren in krepčilen spanec.

Viri:

Comments


bottom of page