top of page

Nekaj koristnih informacij o uporabi spletnih anket za študijske raziskave

Mnogi študenti pri diplomski ali magistrski nalogi svojo raziskavo opravijo s pomočjo spletne ankete. Tudi tisti, ki je še niso nikoli uporabili, pa verjetno že poznajo, kako izgleda, saj so jo kdaj že reševali. Pri takšnih kvantitativnih raziskavah je dobro biti pripravljen pred samo izvedbo, saj nam bo le tako prinesla rezultate, ki jih bomo uspešno aplicirali v kontekst svojega zaključnega dela.

Vir slike: Unsplash, avtor: Adeolu Eletu

Spletna anketa je dandanes za mnoge študente najučinkovitejša pot do primarnih podatkov, potrebnih za obravnavo v raziskavi zastavljenih hipotez. Najsi gre za nominalne ali ordinalne spremenljivke, včasih je korelacije najlažje najti s pomočjo anketiranja, še posebej pa so prikladne spletne ankete, s katerimi lahko enostavno najdemo svojo populacijo oz. vzorec. Vendar pa moramo pri tem biti pozorni na nekaj malenkosti …

Kako pripraviti in uporabiti spletno anketo za študijske raziskave

1. Vedno najprej pripravite dispozicijo, s katero boste definirali problem in kakovostne hipoteze oziroma raziskovalna vprašanja. Mnogi študentje se postopka lotijo obratno; najprej opravijo anketo in potem ne vejo točno, kako bi svojo raziskavo podkrepili s teorijo. Zelo koristno je torej, da se držite vrstnega reda, čeprav se sprva zdi bolj zahtevno.

2. Ko imamo kakovostne hipoteze, preverimo svoje vprašalnike. Najlažje je pridobiti že uveljavljene vprašalnike, s katerimi lahko povežemo dva konstrukta oziroma različne spremenljivke. Verjemite, da se ne splača “odkrivati tople vode”; skoraj sigurno že obstaja raziskava z vašo tematiko in če je bila tudi tam kot metoda uporabljena anketa, jo lahko priredite (tudi prevedete) in aplicirate na svoj problem. Lahko združite tudi dva vprašalnika in korelacijo potem ustvarite iz dognanj obeh.

3. Zagotovimo anonimnost ankete z dovolj velikim vzorcem. Poleg tega upoštevajte tudi, da boste večje zaupanje v anonimnost dosegli, če boste svojo “bazo” iskali tudi zunaj kroga prijateljev. Osebni podatki so pomembni in jih je potrebno spoštovati.

4. Zavedajte se možnosti, da bo v primeru ankete, ki se nanša na splošno populacijo, objava le-te na vašem profilu na družbenem omrežju prej ovira kot korist. Ker, kot vemo, vsak od nas na spletu “živi” v svojem informacijksem oblačku, bomo čisto verjetno pociljali ravno določeno skupino ljudi, ki bo našo hipotezo potrdila, namesto da bi dobili realne podatke, ki bodo raziskavi dejansko dali dodano vrednost.

5. Anketa naj bo kratka, razumljiva in naj ne odstopa preveč od vaših hipotez oz. raziskovalnih vprašanj. Včasih tudi demografski podatki, ki jih zajema veliko takšnih spletnih anket, niso zares potrebni. Nam pa pridejo prav, da preverimo svoj vzorec, v kolikor je vezan na določeno demografsko specifiko. Predlagamo, da anketo najprej preizkusite na nekaj znancih, katerim verjamete, da bodo iskreno podali kritiko.

6. Anketo vedno uskladite s svojim mentorjem. No, to je jasno in res nimamo več kaj dodati na to temo. :)

7. Preverite več možnosti spletnih anket, kjer je bistveno, da lahko rezultate izvozite v obliki, ki vam bo koristila pri obdelavi podatkov s statističnim programov. Prav tako je dobro, da lahko rezultate oblikujete po svoje, saj mnogi pravilniki za izdelavo zaključnih del zahtevajo določene okvirje glede pisave, velikosti črk itd.

Če imate še vi kakšen nasvet, dobrodošli, da ga delite z nami. Želimo vam uspešno raziskovanje za vašo diplomsko, magistrsko ali seminarsko nalogo!

留言


bottom of page