top of page

Nekaj namigov za pravi študentski izkoristek centra Bratislave

Enkrat še spat, potem pa gremo! Kam? V Bratislavo s KŠOC-em silvestrovat, seveda! Program bo pester, organizacija zanesljiva kot vedno, dobre volje bo za vse dovolj, prav tako pa tudi zabave v pravem študentskem slogu. V sredo smo vam pripravili seznam nujnih potrebščin, ki jih morate vzeti s sabo, danes pa bomo pogledali še, kako najbolje izkoristiti nekaj prostega časa v centru tega čudovitega mesta. Kje spiti dobro točeno pivo ali zapraviti evre za spominek, kam po zobno ščetko, če ste jo pozabili in kako najti simpatično darilce za nekoga, ki ste ga morali pustiti doma in vas pogreša.

Mogoče smo res že malo tečni, ampak če komaj čaaaaakaaaaamooooo. Vi ne? Potem še enkrat dobro preglejte program in hitro vam bo jasno, da se imamo česa veseliti. No, če ga boste pogledali zelo natančno, boste opazili, da bomo v popoldanskih urah prvega dne (torej sobote) nekaj časa namenili prostočasnim zadevam v starem mestnem jedru. Zato spodaj nekaj predlogov, kako ga čim bolje izkoristiti ...

Glavnino božične tržnice bomo v Bratislavi našli na 2 trgih; večjem, imenovanem “Hviezdoslavovo namestie” in manjšem, a glavnem trgu, ki ga boste prepoznali po velikem Rolandovem vodometu in napisu ob hišnih številkah “Hlavne namestie”. Tam boste lahko nakupili darilca, v pritličjih večine zgradb v centru pa se nahajajo tudi različne prodajalne, če vam na “štantih” nič ne bo povšeči ali če iščete kaj posebnega.

Poskusite njihove dobrote - kuhančka, ki mu pravijo kar “varene vino” in Lokše, krompirjeve palačinke, ki jih lahko dobite v slani ali sladki različici. Pravi sladokusci pa se posladkajte z Medovnikom - že od daleč ga boste prepoznali po značilnem omamnem vonju. Poskusite si ogledati čim več - morda obiščete tudi mestno hišo. In ne skrbite, če ne boste uspeli opraviti vseh nakupov - v naslednjih dneh bo še priložnost, saj bomo tudi pri gradu našli nekaj stojnic.

Pa da se vrnemo še k praktičnim zadevam; nam domače trgovine boste v centru našli, če boste sledili ulici z imenom “Obchodna” in poskusili še kakšno prečno ali vzporedno. Na Obchodni se nahaja “Slovak pub”, znan kot najstarejši pub v Bratislavi z lokalno hrano in pivom po solidnih cenah in s 7 tradicionalno opremljenimi sobanami za različne tipe jedcev in pivcev, med katerimi se najdejo tudi sobe za kadilce. Tik pod gradom je na staromeščansko stran umeščena tudi grajska pivovarna, v kateri dobite njihovo ali pa kakšno drugo craft pivo. Postrežejo vam tudi z dobro hrano, a morate ujeti čas, ko je odprta tudi kuhinja.

Prav tako lahko pod gradom, a proti Donavi na vogalu, kjer se stikata Židovska in Skalna, najdemo intimen lokalček, imenovan preprosto Kava.bar. Kava je odlična in postrežena v ličnih zbirateljskih klasičnih skodelicah. Zaradi izredne majhnosti lokala je dobro, da ga obiščete v bolj intimnih skupinah - recimo v dvoje - in si ob izložbenem oknu ter pogledu na ulico privoščite trenutek ali dva spokojne romantike.

Večji (modernejši in tudi cenovno malce višje pozicioniran) lokal s kavo, slanimi in sladkimi dobrotami pa najdemo ob stopnicah novega mosta, po katerem se pride do UFO-a. Če se odločite prečkati celo reko, pa pridete do ogromnega modernega nakupovalnega centra, v katerem se lahko malo pogrejete in navzamete še zadnje praznične nakupovalne mrzlice.

Za pravo turistično doživetje Bratislave pa nikar ne spreglejmo bronastih kipov človeške velikosti, ki jih srečamo kar na ulicah starega mestnega jedra. Hitro jih lahko najdemo, saj jih običajno oblegajo turisti, ki se z njimi želijo fotografirati. Upamo, da uspe tudi nam!

Lokacije so izbrane subjektivno in po občutku redne obiskovalke, ki nam je zaupala, kam se vedno odpravi, ko ima možnost iti v to čudovito mesto. Prišepnila nam je še, da od tam leti tudi nekaj nizkocenovnih ponudnikov letalskih kart in da je čez vikend parkiranje tudi v starem centru na ulici v veliki meri brezplačno - ali vsaj nekaznovano. Bratislavo se splača obiskati in doživeti še kdaj, v kakšnem drugem letnem času, saj tudi takrat nudi domačnost, ugodne cene in gostoljubje prave slovanske dežele. ;)

P. s. Če imate še vi kakšen predlog - le na dan z njim!

Comments


bottom of page