top of page

Ni še prepozno, da najdeš svojo kadrovsko štipendijo

Slovenski študentje raje kot po kadrovskih posegamo po državnih in Zoisovih štipendijah. Na strani sklad-kadri celo pravijo, da dosti kadrovskih štipendij ostane nepodeljenih, čeprav so v povprečju najvišje. Zakaj se odločiti za kadrovsko štipendijo in kako najti pravo zase, si oglejte v tem prispevku.

Izbira karierne poti je začrtana že z izbiro fakultete. Še bolj natančno pa jo določi kadrovska štipendija, če študent zanjo kandidira in jo pridobi. Mnoge kadrovske štipendije pri nas ostanejo nepodeljene, pravijo na strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. Če kot študenti (ali bodoči študenti) še iščete svojo priložnost za prijavo na katerega od razpisov, imate še nekaj časa, da se prijavite, saj razpisi običajno trajajo do začetka študijskega leta, torej 1. oktobra.

Vir slike: Freepik

Kadrovske štipendije prinesejo veliko prednosti pri kariernem razvoju

Če že točno veste, kje želite delati in ste že našli svojega potencialnega delodajalca po zaključku študija, je dobro preveriti kadrovske štipendije dotičnega podjetja. Mnogi delodajalci danes namreč v svoj kadrovski razvoj vključujejo sistem štipendiranja, ki jim pomaga, da si zagotovijo kakovostno izobražene in v delo uvedene zaposlene za različna delovna mesta.

Prednost kadrovske štipendije je torej zagotovljena praksa in po zaključku študija delovno mesto v podjetju, ki študenta štipendira, marsikdaj pa tudi tema zaključnega dela. Včasih se sicer zgodi, da podjetja študentov ne morejo zaposliti in te obveznosti diplomantom ni potrebno opraviti. Običajno pa obveznost zaposlitve po zaključku izobraževanja traja vsaj toliko kot je trajalo obdobje časa šolanja, v katerem je štipendist prejemal štipendijo.

Informacije o kadrovskih štipendijah je potrebno malo raziskati

Razpisi za kadrovske štipendije so odvisni od želj in potreb samega podjetja, ki štipendije podeljuje. Najlažje vpogled dobite na strani “Izmenjevalnica”, kjer vpišete iskalne pogoje in raziščete, za katere programe se razpisujejo štipendije. Predvsem boste našli razpise za tehnične in naravoslovne poklice, veliko jih je tudi za srednješolsko izobrazbo. Dejstvo pa je, da to niso vse kadrovske štipendije, ki jih podjetja razpisujejo. Zato se vedno splača pogledati spletne strani fakultet, kot je na primer EF UL, ter podjetij, ki vas zanimajo. Prav nič ni narobe niti, da podjetjem pošljete kakšno prošnjo oziroma ponudbo, v kateri predstavite svoje želje.

Dejstvo je, da je trg dela v pomanjkanju delovne sile. Pa ne toliko v kontekstu številčnosti kot sami kakovosti in ustrezni profiliranosti kadra. In včasih je za podjetja lažje, da se odločijo “talente” razvijati sama na način, da jih v svoje delovno okolje preko kadrovskih štipendij vključijo že v času izobraževanja. Morda pa ste prav vi tisti kader, ki ga iščejo. Ne pravimo, da je uspeh zagotovljen - le to, da kdor ne poskusi, ne bo nikoli vedel.

Comments


bottom of page