top of page

Nimaš za burek? Reši anketo o ekonomskem stanju mladih v Sloveniji

Sindikat Mladi plus je objavil anketo, ki jim bo prinesla odgovore na vprašanja o položaju mladih v Sloveniji. Anketa ‘Delam, nimam za burek’ je na voljo na spletu in se nanaša na vse mlade do 35 let, dijake, študente, prekarne delavce in vse ostale mlade, ki so se znašli v položaju današnje ekonomsko-socialne situacije.

Vir slike: Pixabay

Mladi v Sloveniji, ki štejemo med 15 in 35 let, smo vabljeni, da rešimo anketo s perečo tematiko in dobimo svoj glas skozi analizo situacije mladih. Anketa se nanaša predvsem na položaj dijakov in študentov, kakšni so mesečni stroški, kako jih pokrivamo in ali jih sploh lahko s svojimi prihodki, ali delamo in na kakšen način ...

Dotika pa se tudi problematike prekarnega dela, saj delodajalci pri nas še vedno radi izkoristijo katero od različic pridobivanja delavcev, ki ne vključuje dejanske pogodbe o zaposlitvi. Mehanizmi so različni; od študentskih napotnic (in posledičnega “izkoriščanja” statusa), avtorskih pogodb, pa tudi samozaposlitev in osebnega dopolnilnega dela.

Kdo so Mladi plus in zakaj rešiti anketo ‘Delam, nimam za burek’

Glavni namen sindikata je povezati vse deležnike, ki so povezani in lahko pomagajo k izboljšanju situacije mladih kot ranljive skupine na trgu dela. Ideja izhaja še iz let 2010 in 2011, ko so slovenski sindikati in študenti ugotovili, da zakon o malem delu najbolj škodi prav mladim in se borili proti uveljavitvi takšne oblike dela (po referendumu zakon ni bil sprejet).

Skupina, ki je obenem sindikat in mladinska organizacija oziroma kar nekakšen hibrid, kot pravijo sami, vzpostavlja temelje za odpiranje problematike mladih. En od pomembnih korakov je tudi anketa, k reševanju katere vas vabimo. Socialno in ekonomsko stanje generacije tistih, na katerih svet stoji, je namreč še vedno potrebno izboljševati. Tudi sami lahko vsaj malo pripomoremo k možnostim za našo boljšo prihodnost, če sodelujemo in izpolnimo anketo ‘Delam, nimam za burek’.

“Anketa je pripravljena v okviru projekta ‘Delam, nimam za burek’, ki ga financira program Erasmus+: Mladi v akciji, raziskujemo ekonomski položaj mladih.” (Mladi plus)

Comments


bottom of page