top of page

Nova minimalka za študente že velja

Januarja je stopila v veljavo nova študentska minimalna urna postavka. Če za leto 2019 študentski delodajalci še lahko delo obračunajo po 4,89 evra bruto, bodo vsa letos opravljena dela študentov ovrednotena po najmanj 5,40 evra na uro bruto. S tem se minimalna urna postavka študentov izenači s ceno ure, preračunane iz minimalne plače. Kaj pa sedaj to za nas pomeni?

Vir slike: Unsplash, avtor: Bruce Mars

Že oktobra lani smo napovedali, da se nam obeta dvig minimalne urne postavke za študentsko delo. 51 centov razlike na uro nam lahko konec meseca prinese kar nekaj evrov in ne poskrbi le za višji neto mesečni izkupiček študenta, temveč tudi dodatno prispeva k dajatvam. Neto postavka je torej po novem 4,65 evra.

Nova študentska urna postavka je utemeljena na minimalni plači, vendar to še ne pomeni, da je enaka

Morda se kdo sprašuje, od kje znesek minimalne urne postavke za študente. Kot vemo, je v Sloveniji določena minimalna bruto plača, na podlagi katere je preračunana tudi nova študentska urna postavka. Minimalna bruto plača letos znaša 940,58 evrov bruto, če jo razdelimo na povprečno mesečno število delovnih ur (to je 174), dobimo točno 5,4 evra, kar je študentska bruto urna postavka.

Vendar pa bi bilo napačno študentsko urno postavko primerjati z minimalno plačo.

Pri slednji, ki se plačuje podlagi pogodbe o zaposlitvi, zaposleni ne dobi le poravnane plače, prispevkov in dohodnine, temveč je upravičen še do bolniškega nadomestila, povračila potnih stroškov in malice, dopusta in regresa. Zato so zaposleni še vedno bolje preskrbljeni kot študentje.

Minimalna urna postavka in zaslužek študentskega dela naj ne bosta naš dolgoročni cilj

Seveda je dobro, da lahko za svoje delo zahtevamo več, kot smo lahko lani in da imamo sedaj možnost boljšega zaslužka, a izboljšanje naj ne predstavlja razloga, da bi po nepotrebnem vztrajali v študentskem delu. Mnoga strokovna študentska dela niso le plačana bolje, ampak dolgoročno omogočajo tudi zaposlitev, zato je dobro, da se osredotočimo na iskanje tistega, na čemer bomo gradili kariero. Sploh, če se naš študij bliža zaključku in je čas, da status študenta pustimo za sabo.

Če pa smo šele na začetku študijske poti in nam gre le za kakšen dodaten evro, pa je izboljšava zelo dobrodošla in verjamemo, da bo mnogim malce pripomogla k dvigu kakovosti študentskega življenja. :)

Comments


bottom of page