top of page

Nova programa na SŠGT Celje

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje sta na voljo dva nova srednješolska programa, ki ju v knežjem mestu še nismo imeli. Osnovnošolci lahko sedaj pri v vpisu na naslednjo stopnjo izobraževanja v Celju izbirajo tudi med biotehniško gimnazijo in programom farmacevtski tehnik.

Vir slike: Unsplash


Celje se lahko pohvali z novima srednješolskima programoma


Natančneje se lahko z njima pohvali SŠGT, ki mladim sedaj že v srednješolskem obdobju omogoča prvi korak k še dvema poklicema prihodnosti, to sta farmacevtski tehnik in biotehniška gimnazija. Oba programa sta štiriletna, medtem ko prvega dijaki zaključijo s poklicno maturo in so že zaposljivi, drugega pa s splošno.


Srednješolski program biotehniška gimnazija na SŠGT Celje


Podobno kot ostali gimnazijski programi, tudi biotehniška gimnazija prinaša širok nabor splošnih predmetov, s katerim kandidati širijo svoja obzorja in se pripravljajo na naslednjo stopnjo izobraževanja. Po štirih letih opravijo splošno maturo, kjer so obvezni predmeti slovenščina, matematika in tuj jezik, medtem ko dva predmeta izberejo glede na nabor, ki ga ponudi šola.


Po čem pa se torej biotehniška gimnazija sploh razlikuje od splošne? Glavna razlika je v širšem naboru strokovnih in maturitetnih predmetov. Na biotehniški gimnaziji boste namreč poleg “klasičnih” našli tudi predmete, kot sta biotehnologija in mikrobiologija. (Vir: SŠGT)


Program farmacevtski tehnik sedaj tudi v Celju


Mladi iz celjske regije so za vključitev v srednješolski program farmacevtski tehnik do letos morali izbrati bolj oddaljen kraj ali pa se zanj sploh niso odločili. Dilemo je prav tako rešila SŠGT, ki je strokovni program prinesla v naše knežje mesto. Program zajema vse pomembne strokovne predmete, kot so zdravstvena vzgoja, anatomija in fiziologija, pa tudi oblikovanje in analiza zdravil.


Izobrazba farmacevtski tehnik poklicnim maturantom prinese dve možnosti; da se zaposlijo takoj po srednji šoli ali pa se odločijo za nadaljnje izobraževanje na visokih ali višješolskih programih. Za kandidiranje na univerzitetnih programih pa morajo dijaki svoje srednješolsko znanje nadgraditi še z maturitetnim tečajem ali dodatnim predmetom splošne mature. (Več na SŠGT.)

Comments


bottom of page