top of page

Nova urna postavka za študente že v veljavi

Novo leto je prineslo dvig minimalne plače in z njim tudi dvig minimalne študentske urne postavke. Veljati je pričela že dan po objavi v uradnem listu.


Vir slike: Unsplash


Super novica za vse študente, ki ob študiju zaslužite še kakšen evro


Tudi letos smo dočakali dvig minimalne študentske urne postavke. Ta od 21. 1. 2023 oziroma od dne po objavi v Uradnem listu znaša 5,847 evra neto. Torej po odredbi št. 0071-1/2023 bruto znesek za opravljeno uro začasnih in občasnih del “ne sme biti nižja od 6,92 eura”.


Minimalna urna postavka za študente preračunana enako kot minimalna plača


Začetek letošnjega leta je že zaznamoval znaten dvig minimalne plače za približno 100 evrov, ki ga je že konec 2022 napovedal minister za delo. Sorazmerno se je morala zvišati tudi minimalna urna postavka za študente. Ta je lani znašala 6,17 evra bruto in 5,21 neto. Letošnje povišanje je prineslo dobrih 12 % glede na lanski znesek minimalne urne postavke za študente, kar ni zanemarljivo. Študentje, ki jim delodajalci namenijo “minimalko” tako za 50 ur dela mesečno dobijo slabih 32 evrov več.


Zakaj imamo bruto in neto znesek plačila občasnega in začasnega dela študentov?


Znesek, ki ga delodajalec plača preko študentske napotnice, ne prejme v celoti študent, ki opravlja delo, temveč se ta deli tudi na druge deležnike. Študentski servisi morajo glede na višino nakazil odvesti prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za poškodbo pri delu in poklicno bolezen ter za zdravstveno zavarovanje. Ti skupaj znašajo 15,74 odstotka. Del zneska pa zadrži še študentski servis kot koncesijsko (16 %) in dodatno koncesijsko dajatev (2 %). Na skupen znesek dajatev in prispevkov (33,74 % celotnega zneska) se obračuna še 22-odstotni DDV. Za izračun stroškov določenega zneska lahko uporabite tudi kalkulator E-študentskega servisa.Comments


bottom of page