top of page

Obvladaš fotografijo in si star-a med 14 in 26 let?

Če si, se prijavi na fotografski natečaj na temo nasprotij. Festival Vizije - festival mladinske kulture 2020 namreč odpira razpis za vse mlade fotografe, ki bi se želeli potegovati za nagrado oz. naziv fotovizionar. Festival poteka od 15. do 17. maja, na razpis pa se lahko prijavijo zainteresirani mladi inovativni fotografi.

Vir slike: Unsplash, avtorica: Priscilla Du Preez

Tematski natečaj letos razpisuje temo NASPROTJA

Fotovizija že več let privablja številne mlade fotografe, da prijavijo svoja dela samostojno, čeprav fotografije lahko izdelajo v okviru pouka, študija, društva ali krožka. Bistveno je, da se prijavijo z od 5 do 7 fotografijami, s katerimi sestavijo foto zgodbo na temo nasprotij.

Zakaj nasprotja? Avtorji razpisa pravijo, da gre za tematiko, ki jo je mogoče interpretirati na številne načine in najti v njej aktualen in izviren umetniški izraz. Če se v likovnem svetu nasprotja odražajo skozi barvne in svetlobne kontraste, jih vsebinsko lahko opisujemo na družbeni, emocionalni, simbolni … ravni. Zgodba je tista, ki pritegne. Zato je potrebno pri ustvarjanju foto zgodbe imeti v mislih cel paket, ki ga prinaša vizualna umetnost. Narativna vrednost je tista, ki fotografije in ustvarjalca poveže v celoto, tudi če jo gledalec interpretira sam in na svoj način.

Prijavite se preko spletnega obrazca in z oddajo fotografij

Mladi fotografi in fotografinje, ki ustrezate starostni skupini med 14 in 26 let, se na natečaj prijavite do konca marca. To storite v dveh korakih. Podatke oz. izpolnjeno prijavnico oddate v elektronski obliki, poleg tega pa morate svoje fotografije poslati tudi v elektronski obliki po običajni pošti na ustreznem elektronskem nosilcu, kot je na primer ključek USB (ki ga organizatorji natečaja ne vračajo).

Tehnika fotografiranja je lahko barvna ali črno-bela, dopuščeni so tudi drugi eksperimentalni pristopi. Pomembno je, da imajo fotografije dovoljšnjo ločljivost; 300 dpi za velikost tiska 30 cm krat 40 cm oziroma kvadratnega s stranico 35. Format poenotite in paketu s slikami priložite še podatke, s katerimi vas bodo organizatorji lahko povezali s spletno prijavnico.

Komisija bo izbrala 12 serij za razstavo na državnem Festivalu Vizije in izbrance o tem obvestila najkasneje do 20. aprila 2020.

Comments


bottom of page