top of page

Od danes naprej jemo na bone do 21h!

V veljavo je stopil ZUPŠ. Poleg podaljšanja časa, v katerem lahko koristimo subvencijo za prehrano, nam je prinesel še kar nekaj ugodnosti. Med drugimi tudi študentom magistrskega študija omogoča, da status do konca tekočega študijskega leta obdržijo po uspešnem zagovoru zaključnega dela.

Podobno, kot so že prej to omogočili študentom na prvi stopnji, da bi skrajšali vrste pred referatom in naval zagovorov septembra. Študentje bodo lahko obdržali tudi zdravstveno zavarovanje po 26. letu, če to starost dopolnijo ravno med študijskim letom. Ampak zgolj do konca tekočega študijskega leta, ne za celoten čas študija, kot je bilo sprva predlagano. O drugih prednostih ZUPŠ-a si preberite v naših preteklih prispevkih, danes pa se vrnimo k hrani.

Kaj nam študentom pomeni, da lahko vsak dan s subvencijo jemo do 21h?

Verjetno bolj malo … kajti, če dobro pomislimo, je v starih časih, ko so boni še bili papirnati, bilo te najbolje koristiti, preden smo šli žurat ali pa ko smo se utrujeni vrnili domov z istega žura. Včasih celo oboje, saj si lahko v enem dnevu jedel, tolikokrat, kot si hotel.

A dejstvo je, da splošne smernice zdrave prehrane priporočajo, da jemo vsaj 2 uri pred spanjem. In običajno to ni po 21. uri zvečer. Tako da je omejitev s tega vidika čisto logična. Še bolj logična pa bi bila, če bi s subvencijo lahko jedli zgolj zdravo. Ampak potem nihče ne bi jedel, kajne?

Zdrava prehrana ostaja odločitev vsakega posameznika

Na koncu je torej zdrava prehrana kljub usmeritvam ponudbe subvencionirane prehrane za študente še vedno naša lastna skrb, kot pravi tudi prispevek iz letošnje publikacije Fiksno ŠTUDENT. Tam najdete tudi primer 5-dnevnega jedilnika za študentska jesenska kosila. Pa da vidimo, koliko bi nas ta jedilnik pospravilo z veseljem!

Mora nam biti jasno, da smo dovolj stari, da se sami odločamo, ali bomo namesto prevelike količine mastnega pomfrija z dunajcem pojedli solato brez majoneznega preliva. Prav tako sami se moramo odločiti, da bomo zjutraj zajtrkovali. In sami moramo poskrbeti, da bo naša prehrana uravnotežena in da ne bomo še en iz množice študentov, ki že v prvem letniku faksa naloži dodatnih 10 % srednješolske telesne mase. In sami se moramo odločiti, da ne ogrožamo svojega zdravja ter počutja. Kajti oboje se začne prav pri hrani. Zato dobro premislimo, kje in kaj damo vase. Ne glede na to, kje jemo.

In kje v Celju sploh lahko jemo na bone?

Domači ponudniki subvencionirane prehrane za študente so naslednji:

Hotel Celeia

Kitajska restavracija Dva zmaja

Špagetarija in pizzeria Koper

McDonalds City Center

Restavracija Interspar

Tuš restavracija Celje

Oštarija City Center

Restavracija Stolpič

Picerija Maestro

Pizzeria Verona

Pizzeria Oliva

Kitajski dvor

Trač

留言


bottom of page