top of page

Odmislite 6 zmot o (ne)uspehu, da bodo izpiti šli kot po maslu

Podobno kot drugi stresni dogodki ali obdobja v življenju, nas tudi izpitno obdobje lahko kaj hitro povleče v zanke negativnih misli in neuspeha, zato se potrudimo, da jih premagamo! Večja je namreč verjetnost, da se naši strahovi uresničijo, če jih z negativnim odnosom kar naprej “kličemo k sebi”.

Na KŠOC smo se jih lotili kot profesionalci - poiskali in povzeli smo 6 zmot, ki se sicer nanašajo na karierni uspeh, a jih kaj lahko apliciramo tudi na študijskega. Ste pripravljeni? Potem pa kar gremo ovreč vse te mite, ki nam brez kakšnega posebnega razloga polnijo možgane in nam preprečujejo, da bi uspešno opravili svoje študijske obveznosti!

6 mitov o (ne)uspehu, ki jih je potrebno odmisliti

1. Uspešni bomo le, če bomo vse opravili popolno.

Šolo lahko končamo s šesticami ali desetkami ali pa čisto povprečno. Praviloma to ne bo vplivalo na našo nadaljnjo karierno pot - na razgovoru vas ne bodo vprašali po ocenah v indeksu (razen če bi bile pogoj za vpis na nadaljnji študij in pridobitev financiranja iz tega naslova, kar pa pri iskanju zaposlitve ni ravno pravilo). Težnja k popolnosti je torej objektivno neutemeljena karakterna ovira, ki vam lahko prinese obilo stresa in posledično slabši rezultat. Ampak to še vedno ne pomeni, da pravimo, da se ne smete vprašati, če znate dovolj - le ne se sekirati, če namesto 100 % na izpitu dobite 80 ali 70 - ali pa zgolj toliko, da opravite.

2. Itak se bo zgodilo, kot mi je namenjeno.

To je dober izgovor za našo pasivnost, s katerim se radi tolažimo. Ampak dajmo takšne tolažbe raje uporabiti v pozitivnem smislu, ko je izpit za nami in si rečemo: “Ok, naredili smo, kar smo lahko, sedaj je pa čas za zasluženo pivo s kolegi.” Nikar pa tega ne uporabimo kot izgovor, da vržemo puško v koruzo. Ali za nedelo in lenobo. Raje se potrudimo, da na videz nemogočo oviro le premagamo - in verjetno nam bo uspelo.

3. Besedi vedno in nikoli …

… izbrišite iz svojega slovarja. Misli, kot so: “Ta profesor nikoli ne spusti na prvem roku. / Vedno mi zmanjka čisto malo / itd.” nam le dajejo občutek nemoči in da ne moremo nič narediti, da bi bilo drugače. Naj vas presenetimo; spremembe so v življenju edina stalnica. Moramo se le potruditi, da so to spremembe na bolje.

4. Moja preteklost = moja prihodnost.

“Matematika mi že v srednji ni šla. Na faksu bo verjetno podobna štala.” Kolikorat ste si že rekli to? No, pa jo bo treba narediti. Ampak zakaj bi si učenje otežili že v začetku? Ni nujno, da bo sedaj tako težko kot je bilo v srednji. Sploh, ker se boš potrudil-a in ker začuda po štirih urah vaj in predavanj tedensko dejansko razumeš, kaj ste delali skozi študijsko leto.

5. Le potrditev drugih pomeni, da smo uspešni.

Saj veste, da nekateri ljudje nikoli ne bodo zadovoljni, kajne? Zato ne iščite potrditve svojega znanja ali dela pri drugih. Če veste, da ste se res pripravili na nek izpit in ste ga opravili zaradi lastnega znanja, profesor vam pa še med vpisom ocene v indeks godrnja, da vam je pogledal čez prste, se ne sekirajte. Naj njegovi problemi ne postanejo vaši - lahko ste celo ponosni, da vam je uspelo njegovi slabi volji navkljub!

6. Moja čustva = resničnost.

No, blizu. Prav bi bilo: Moja čustva = moja resničnost. Kajti vsak od nas vidi in občuti okolje drugače. In absolutne resničnosti ni. Sicer je res, da če ste dobro uglašeni sami s sabo in znate odlično logično sklepati, lahko dostikrat uganete, kaj se dogaja, na podlagi svojih občutij. Nikar pa zaradi občutka treme, ki je običajno slab, ne mislite, da vam ni uspelo. Raje se umirite in počakajte rezultate. Kaj pa če vas pozitivno presenetijo? :)

Pa srečno z izpiti!

Σχόλια


bottom of page