top of page

Odpirajo se knjižnice, galerije in muzeji, izobraževalne institucije še ne

Obetamo si konec epidemije, odpiramo vrata več dejavnostim, tudi kulturnim. Kmalu bodo svoja vrata odprle knjižnice, galerije in muzeji, pri obisku katerih pa bo še vedno potrebno upoštevati navodila NIJZ glede stika s potrošnikom. Med drugimi se odpirajo tudi gostinski vrtovi in terase, izobraževalne institucije zaenkrat ostajajo zaprte, šole in vrtci se postopno začnejo odpirati 18. maja.

Vir slike: Unsplash

Knjižnice, galerije in muzeji bodo lahko odprli svoja vrata

Zadnje testiranje je pokazalo uspeh pri zajezitvi epidemije, zato se počasi omiljujejo tudi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa. Že pred prvomajskimi prazniki so po dopisni seji Vlade ponovno možnost odprtja dodelili knjižnicam, galerijam in muzejem, omogočili pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. Pojasnilo za odprtje navedenih kulturnih institucij je možnost strogega nadzora števila obiskovalcev ter njihovega gibanja v prostoru. Pri nepremičninskem posredovanju je situacija podobna zavarovalniški, kjer je lahko stik med potrošnikom in ponudnikom storitve minimalen. Podobno tudi pri dimnikarski dejavnosti, ki pa je v tem času po mnenju stroke že nujno potrebna zaradi nevarnosti kot posledic neoskrbovanja naprav.

Omenjene kulturne dejavnosti bodo možne pod strogimi pogoji preprečevanja oziroma zmanjševanja stika med obiskovalci, zato se bodo organizacija samega izvajanja morala tem še prilagoditi (kolikor še niso bile prilagojene pred epidemijo). Celjska knjižnica svoja vrata s potrebnimi zaščitni ukrepi že odpira v ponedeljek, 4. maja 2020.

Maj odpira še več dejavnosti

Tik pred prvomajskimi prazniki je Vlada RS omilila tudi ukrepe omejevanja gibanja med občinami ter obiske (z upoštevanjem previdnostnih ukrepov), a so nekatere, predvsem bolj turistične občine do odprtja mej še vedno skeptične in imajo možnost omejitve dostopa na določene javne kraje v občini (Večer, 2020). Večje prireditve in dogodki z večjim številom obiskovalcev so še vedno odpovedani, saj zbiranje na javnih površinah ostaja prepovedano.

Trgovine bodo izjemoma odprte v nedeljo, 3 maja, saj bi naj to zmanjšalo gnečo v dneh pred in po prazniku, ko se povečuje povečanje obiska. Sprostitev strežbe na prostem, kot so terase in vrtovi gostinskih lokalov, je eno izmed najbolj pričakovanih zmanjšanj ukrepov, ki bo pričelo veljati v ponedeljek, 4. maja. Vendar bo potrebno tudi tam poskrbeti za zmanjšanje možnosti okužbe po navodilih NIJZ. Podobno tudi pri drugih dejavnostih, kot so frizerski in kozmetični saloni. Zaprte ostajajo wellness storitve, kot so savne in kopeli.

Kaj pa izobraževanje?

Glede obiska osnovnih in srednjih šol ter visokošolskih izobraževalnih institucij Odlok o spremembi Odloka omenja “/.../ postopno sproščanje na področju šolstva (matura) /.../”, postopno odpiranje šol in vrtcev načrtujejo 18. maja, a vendar več informacij o poteku izobraževanja v tem šolskem oz. študijskem letu, ki se bliskovito bližata zaključku, zaenkrat še ni. Spremljajte nas in ostanite na tekočem!

Comments


bottom of page