top of page

Osemnajstletniki lahko potujete s pobudo DiscoverEU

Kako lepše proslaviti polnoletnost kot s potovanjem? Seveda, če so sredstva na voljo in če okoliščine omogočajo, da si vsaj del poletja vzamete prosto. Ah, kaj si ne bi, saj so vendar počitnice - vprašanje je le, kako se boste znašli, da vam uspe. No, če si resnično želite svojo 18-ko proslaviti s počitnicami po tujih državah znotraj EU in se vam je do sedaj to zdelo še nedosegljivo, morate nadaljevati z branjem …

Že zadnjič smo vam zaupali, da je Evropska komisija podala za mlade obetaven predlog, in sicer o podvojitvi sredstev za izmenjave Erasmus. Med drugim naj bi en od projektov, za katerega bi se sredstva porabila, tudi DiscoverEU, pobuda novopečenim osemnajstletnikom držav EU, da postanejo ambasadorji, ki bodo potovali po evropskih državah z vlakom in vtise s svoje poti delili z drugimi ter tako spodbujali svobodno gibanje znotraj meja EU.

Pogoji sodelovanja v pobudi DiscoverEU

Natečaj ima zelo ozko ciljno skupino, in sicer vse osemnajstletnike z državljanstvom ene od članic EU, ki so mejo polnoletnosti prestopili vključno do 1. 7. 2018; torej rojeni med 2. 7. 1999 in 1. 7. 2000. Če ste med srečneži, potrebujete še načrt - izbrati od ene do največ štiri države izmed 28. članic EU, v katere bi potovali (seveda to ne vključuje domovine) med 9. 7. in 30. 9. 2018.

Potujete lahko sami ali v skupinah po 5. Prijava, ki jo oddate na posebnem obrazcu DiscoverEU mora vsebovati veljaven in aktiven elektronski naslov (pomemben za nadaljnjo komunikacijo), osebne podatke ter podatke o potovanju. Pri slednjih navedete, od kje boste potovali, kam, v koliko držav in koliko ste potovali v zadnjem letu. Te informacije na srečo niso zavezujoče, zato lahko v primeru izbora potujete tudi drugam.

Še en dodatek prijave je kviz o evropskem letu kulturne dediščine 2018. Zato vam priporočamo, da si pred prijavo tudi malce ogledate, kaj to sploh pomeni - kakšen namig pa vam bomo pripravili tudi mi, zato le spremljajte novice na naši strani ... ;) Dejstvo je, da bo prav ta kviz odločal o izboru kandidatov, saj so mesta omejena glede na kvote po državah.

Kakšne so možnosti, da ambasador DiscoverEU postaneš prav ti?

Kot smo navedli zgoraj, dobro se pripravite za kviz o evropskem letu kulturne dediščine. Ta namreč odloča, kateri izmed prijavljenih slovenskih kandidatov bodo zasedli kvoto 61 razpisanih mest.

Kako je pa z ostalimi stroški oziroma, kaj pobuda sploh krije?

Pobuda krije samo stroške poti; torej vozovnico za vlak, v redkih primerih trajekt ali avtobus in še redkejših letalo. Med tem ko razpoložljiva sredstva vrednost vozovnice za vlak znašajo v povprečju 255 evrov na vozovnico, v dovoljenih izjemah pa pri drugih prevoznih sredstvih lahko znašajo več.

Pobuda pa ne krije stroškov nočitve, prehrane, zavarovanj … Vse to si morate urediti in kriti sami. Pri tem poudarjajo, da je pametno prej urediti vsaj zdravstveno in nezgodno zavarovanje za tujino.

Prijave so odprte od 12. 6. do 26. 6. 2018.

Comentários


bottom of page