top of page

Peticija za Samo JA pomeni JA potrebuje tvoj podpis

Nekatere stvari bi morale biti jasne. Pa niso. Zato moramo za ustrezno formalno ureditev podpisovati peticije. Aktualna peticija za “Samo JA pomeni JA”, ki jo je razpisal Inštitut 8. marec, je odprta za našo skupno podporo. Mi smo jo podpisali. Pa ti?


Vir slike: Unsplash


Logično je, da mora pri spolnem nasilju izrecen NE zamenjati izrecen JA


Kaj s tem sploh mislimo? No, vsi, ki vam problematika ni poznana, se boste v teh navideznih detajlih težko znašli. Zato je najprej na mestu pojasnilo, kako “Samo NE pomeni NE” v kontekstu kaznivega dejanja spolnega nasilja predvsem škodi žrtvam in jim še otežuje sodni postopek. Za začetek se vprašajmo naslednje:


Zakaj mora oseba, ki je že bila ponižana (ali ponižan) s tem, da je nekdo nad njo (ali njim) izvajal spolno nasilje, dodatno poniževanje doživljati še na sodišču in dokazovati, kako zelo izrecno, na primer posilstva, ni želela (ali želel)?


Še en pomemben vidik trenutne predpostavke pa je, da so žrtve (Amnesty sicer navaja le ženske in dekleta, ki naj bi bile v večini) kar stalno na voljo za spolnost. Razen če to izrecno odklonijo. Tudi mi menimo, da v sodobni, razviti in kultivirani družbi ne moremo dovoljevati modela, ki posredno signalizira, da ima vsak pravico do teles drugih, razen če se to izrecno odkloni.


Samo JA pomeni JA pomemben model za redifinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja


“Samo JA pomeni JA” je za razliko od modela “samo ne pomeni ne” dejansko na strani žrtev. Razbremeni jih občutka krivde in namesto, da morajo dokazovati, da so se upirale, mora storilec dejanja dokazovati, da so privolile. Kot so zapisali na Študent.si, pa tudi jasno sporoča, da je »telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo«.


Do sedaj je peticijo podpisalo dobrih 1300 oseb, Inštitut 8. marec pa jih ima cilj pridobiti vsaj 5000. Uspeh spremembe zakona bi pomenil, da smo se pridružili tudi drugim državam, ki tovrstna kazniva dejanja obravnavajo po modelu “Samo JA pomeni JA”. Med njimi Švedski, Danski, Veliki Britaniji in tudi sosednji Hrvaški.


Comentarios


bottom of page