top of page

Po sprostitev in energijo v mestni gozd

Celjani imamo veliko srečo, saj naše mesto obdaja kar nekaj športno-rekreativnih območij. Prav posebno vlogo za kakovost bivanja pa imajo naravne zelene površine. Kako dobro poznate celjski mestni gozd in kolikokrat se odpravite na kakšen sprehod vanj? Mi smo vas že nekajkrat povabili na dogodke v drevesno hišo, a sprehajalne poti, ki prepredajo celo pobočje ob mestnem parku, vse od Miklavškega hriba do Anskega vrha, dajejo še veliko več možnosti za rekreacijo in sprostitev.

Kar 100 hektarov gozdov, ki jih prepreda več kot 14 kilometrov gozdnih poti, Celjanom in Celjankam omogoča dnevne užitke sproščanja v naravi. Prijeten ambient zelenja, v katerega se je še posebej prikladno zateči v vročih poletnih dneh, vabi na ohladitev in osvežitev, pa tudi na nabiranje kondicije in energije.

Katera je pa tvoja najljubša pot skozi mestni gozd?

Razgledna ali Lunova ali Srčna pot so nekatere izmed najpogostejših izbir, h katerimi vabi mestni gozd Celje. Na znan Anski vrh se lahko povzpnemo po prvi, med tem ko nas druga pripelje od Pija do Hladinovega ribnika, slednja pa, kot že ime samo pove, poskrbi za prijeten trening našega srca.

Priljubljen je tudi vzpon na Miklavški hrib in naprej na razgledni stolp, od koder se nam odpre pogled na naš čudovit grad ter mestne ulice. Od njega se lahko odpravimo po poti proti Polulam ali se vrnemo na Maistrovi ulici, po kateri lahko odpravimo vse do gozdne ceste, ki vodi k drevesni hiši. Če od te nadaljujemo po razgledni poti, lahko mesto na številnih izjemnih razglednih točkah opazujemo vse do Plave lagune in Medloga, dokler se ne spustimo navzdol k velikemu lesenemu PI-ju.

Vir slike: http://green4grey.eu

V mestnem gozdu najdemo tudi številne zanimivosti

Čeprav je drevesna hiša, ki jo premore gozd ob našem knežjem mestu res največja v Sloveniji, pa ta ni edina atrakcija urejenih in opremljenih poti teh naravnih celjskih pljuč. Vadbeni oz. trim stezi, ki ju najdemo na Srčni in Lunovi poti, odlikujejo lesene konstrukcije namenjene telovadbi v naravi, primerni za različne starosti in sposobnosti posameznika. Gozdno igrišče na jasi pod drevesno hišo vabi najmlajše in njihove starše, Meškov studenec in Lunov izvir pa sta že leta znana naravna vodna vira, kjer se lahko osvežimo.

Slikovitost sprehajalnih poti dopolnjujejo še čari gozdnega rastja, ki se skozi letne čase spreminja in vsakič znova navdušuje svoje obiskovalce. Slednji se hoje po naši zeleni zaplati čez Savinjo poslužujejo v vse večjem številu in s tem dokazujejo, da je ta prijeten ambient res treba večkrat izkoristiti.

Se vidimo v mestnem gozdu!

Comments


bottom of page