top of page

Podpora stanovalcem študentskih domov

Podpori Zveze študentskih klubov Slovenije in posameznih študentskih klubov Študentskemu svetu stanovalcev Študentskega doma Ljubljana smo se pridružili tudi mi. Podpiramo kritično mišljenje, nasprotujemo kratenju pravic, zagovarjamo človečnost in skupnostni razvoj, ki ju je od spremembe do spremembe, do katerih prihaja v zadnjih letih, vse manj.

Vir slike: Unsplash


Vse bolj omejujoče prakse v ŠDL


Namera uprave ŠDL o krčenju sistema dežurstev in uvajanju kartičnega sistema s seboj prinaša skrbi o posledicah takšnih sistemskih sprememb pri bivanju v študentskem domu. Študentski svet stanovalcev je s skrbmi stanovalcev že naslovil upravo. Dom naj ne bi pomenil nadzora, pravijo, ampak prostor, kjer se počutiš varno in sproščeno. Meja med obojem je res tank in konsenz se da doseči le ob obojestransko enakovrednemu dialogu, kljub temu pa nestrinjanju študentov uprava ŠDL sploh ne prisluhne.


Gradnja skupnosti ob poseganju vanjo postane sizifovo delo


“V študentskem domu se srečujejo različni mladi z raznolikimi interesi, z različnih delov Slovenije, celo različnih delov sveta, se med seboj spoznavajo in izgrajujejo svoje socialne mreže, ki so v teh časih zelo pomembne za osebnostni in profesionalni razvoj. Treba pa se je zavedati, da če v skupnost prevel posegamo, jo lahko zatremo in s tem marsikaj uničimo,” pojasnjuje dopis podpore. Po dolgem času so se študenti lahko vrnili v svoje domove, ki pa so kar naenkrat postali nadzorovana okolja, v katerih prisotnost varnostnikov ne prinese občutka varnosti, temveč prej nasprotno.


Študentom, katerih bivanje se financira iz njihovega (študentskega) dela, so z novim varnostnim sistemom odvzeli še eno možnost vira zaslužka; občasnega receptorskega dela. Pred epidemijo se je oboje še kombiniralo in študentje so še vedno zainteresirani, da se ta praksa nadaljuje, čeprav obstajajo pomisleki. Študenti so svoje nestrinjanje kdaj izrazili tudi z uporom, posledica katerih so bili vdori v zasebne prostore. V te kljub redu v študentskem domu brez suma kaznivega dejanja ali uničevanja lastnine, osebe, kaj šele nepooblaščene, ne bi smele vstopati.


Ne le gradnja skupnosti, tudi pravica do izražanja mnenja, ki izhaja iz kritičnega razmišljanja, pričakovanega od študentov, se v ŠDL tako zatira. Čas, ko je zaradi omejitev težko nasprotovati sistemskim spremembam, je torej še kako prikladen za uvedbo novosti, ki jim težko opazno nasprotujemo. Zato z dopisom stanovalce ŠDL spodbujamo k “študentskemu samoorganiziranju in pravico študentov pri odločanju glede sprememb ter podpiramo zavzemanje Študentskega sveta stanovalcev ŠDL za ohranitev receptorske službe in nasprotovanju restriktivnim praksam, ki jih želi uvesti uprava ŠDL”.


Comments


bottom of page